GUBI 2 MILIJARDE KM

Istekao rok: BiH je jedina koja nije finalizirala Reformsku agendu

27.04.2024. 08:48 / Izvor: Akta.ba
eu bih

Bosna i Hercegovina probila je postavljeni rok za dostavu materijala na osnovu kojih bi mogla dobiti više od 2 milijarde KM.

Bosna i Hercegovina probila je postavljeni rok za dostavu materijala na osnovu kojih bi mogla dobiti više od 2 milijarde KM, potvrđeno je iz Evropske unije.

"Plan rasta za zapadni Balkan je prilika da Bosna i Hercegovina dobije više od 2 milijarde KM u zamjenu za konkretne reforme koje će stvoriti uslove za snažniji ekonomski rast, uključujući funkcionalnije institucije, snažniju vladavinu prava i bolju poslovnu klimu. Pored ulaganja i reformi, Plan rasta otvara mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu za veći pristup evropskom jedinstvenom tržištu sa više od 450 miliona potrošača, kao i da uspostavi zajedničko regionalno tržište na zapadnom Balkanu", saopćeno je iz Evropske unije.

Politicki.ba ranije je objavio da bi naša država, zbog optrukcija iz entiteta RR, mogla ostati uskraćena za sredstva iz programa Plana rasta EU.

Radi se o ukupno šest milijardi eura, za šest država našeg regiona.

Uslov da se pristupi novcu su – reforme.

BiH je već realizirala dio reformi potrebnih za pristupanje Planu rasta.

Od šest milijardi eura, dvije su bespovratna sredstva, a ostale četiri su povoljni krediti.

"Trenutno je Bosna i Hercegovina jedini partner EU-a na zapadnom Balkanu koji nije finalizirao svoju Reformsku agendu, što je ključni preduslov za učešće u Planu rasta. U toku su i ostvaruje se napredak u intenzivnim pregovorima između EU i Bosne i Hercegovine.

EU je posvećena principu da svi njeni partneri sa zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu, trebaju učestvovati u Planu rasta.

Ipak, vremena je malo i domaće institucije su dužne finalizirati Reformsku agendu do kraja aprila, jer u suprotnom rizikuju da propuste investiciju veću od 2 milijarde KM, kao i prateće reforme usmjerene na rast", navodi se u saopćenju EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU