Tržište ključni faktor

Mihajlovska Vasilevska: Bez regionalne saradnje ne može se ići u Evropsku uniju

21.05.2024. 08:14 / Izvor: Fena
EU

Foto: Fena

Evropska unija nastala preko inicijative regionalne saradnje, pa se sve to onda proširilo, kaže Mihajlovska Vasilevska.

Bez regionalne saradnje ne može se ići naprijed, ne može se ići ka Evropskoj uniji, kazala je jučer za Fenu, na Ekonomskom forumu jugoistočne Evrope u Washingtonu Daniela Mihajlovska Vasilevska, projekt menadžer u Ekonomskoj komori Sjeverna Makedonije.

Mihajlovska Vasilevska, koja je bila jedna od učesnica panela posvećenog uklanjanju prepreka i unapređenju trgovine u regionu jugoistočne Evrope, kaže da ako želite da idete naprijed, a niste probali ništa u regionu, nećete ići naprijed.

"Tako je i Evropska unija nastala preko inicijative regionalne saradnje, pa se sve to onda proširilo. Zemlje Baltika - Estonija, Latvija i Litvanija - bili su dio jedne takve regionalne saradnje. Uradile su nešto kao region, i onda su krenule naprijed", kazala je ona.

Upozorava da su sve zemlje zapadnog Balkana pojedinačno male, ali kao region imamo potencijal za saradnju jako veći.

"Ne možete da idete u Evropu ako nemate tržište. To je ključni faktor", rekla je Mihajlovska Vasilevska.

Također je ukazala na problem saobraćaja kao prepreke za jačanje saradnje u regionu. Na primjer, Skoplje nema direktnu avioliniju sa glavnim gradovima regiona, osim sa Beogradom.

A to je slučaj i sa drugim zemljama regiona zapadnog Balkana.

"Mi sada nemamo način da dođemo do Sarajeva. Zamislite da do Sarajeva idete avionom 10 sati, a da autom idete pet sati. Kakva je logika? Bez željeznice, bez aviolinija, bez puteva ne možemo da razvijamo regionalnu saradnju", zaključila je Mihajlovska Vasilevska.

Transatlantska mreža lidera i Evropski centar Atlantskog vijeća iz Washingtona su organiziatori Ekonomskog foruma jugoistočne Evrope koji se održava u američkom Kongresu u ponedjeljak i utorak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU