25. juna

EU počinje pregovore sa dvije države, BiH se ne pominje

15.06.2024. 11:15 / Izvor: HRT
eu

Europska unija dogovorila je početak pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, a formalno bi trebali početi 25. juna.

Europska unija dogovorila je početak pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, a formalno bi trebali početi 25. juna.

Belgija, koja šest mjeseci predsjeda EU-om, objavila je na društvenoj mreži X da bi odluku trebali službeno odobriti ministri financija i gospodarstva koji će se sastati idućeg petka.

Otvaranje pregovora s Europskom unijom bilo bi poticaj za moral Ukrajine dok ruske snage napreduju u regiji Doneck i otvaraju novu frontu u sjeveroistočnoj regiji Harkiv.

Sporazum znači da je Mađarska za sada odustala od svojeg protivljenja približavanju Ukrajine članstvu u EU-u. Budimpešta, koja ima bliske veze s Moskvom, rekla je da sumnja u procjenu Europske komisije da je Ukrajina spremna.

Komisija je prije tjedan dana rekla da su obje zemlje ispunile sve kriterije za službeni početak pregovora o pristupanju, a svih 27 članica EU-a mora se jednoglasno složiti o početku pregovora.

Belgija i Komisija željele su postići dogovor prije nego što Mađarska 1. jula preuzme rotirajuće predsjedanje na šest mjeseci.

Kijev je podnio zahtjev za članstvo u EU-u u sedmicama nakon što je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Četiri mjeseca poslije Ukrajina je dobila status kandidata.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, ona se ni ne spominje kada je riječ o zvaničnom datumu početku pregovora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU