JASNA PORUKA

EU / NATO

Brkić: Za BiH je jako važno da je NATO-ova politika otvorenih vrata živa

08.03.2024. 10:30 / Izvor: Fena
nato

Činjenica da je ruska agresija na Ukrajina, odnosno njen nastavak, mnoge države koje su bile tradicionalno neovisne gurnula prema članstvu u NATO-u.

Činjenica da je ruska agresija na Ukrajina, odnosno njen nastavak, mnoge države koje su bile tradicionalno neovisne gurnula prema članstvu u NATO-u, govori o tome koliko to članstvo daje jamstvo sigurnosti, opet ne samo u vojnom nego u cjelokupnom smislu, rekao je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om Josip Brkić.

Smatra da jako opiranje članstvu u NATO-u, pogotovo ako je ono neargumentirano i neracionalno, u principu više otvara mogućnosti NATO-ovog prisustva u BiH i naše saradnje s njima.

U članstvo u NATO-u primljena je i historijski neutralna Švedska. Brkić je pozdravio odluku Budumpešte da u ovom povijesnom trenutku razumije koliko je važno širenje Sjevernoatlantskog saveza i omogući prijem Švedske.

"Tradicionalno neutralna Švedska je prepoznala ovaj povijesni izazov i odlučila ojačati sjeverni dio, sjeverno krilo Sjevernoatlantskog saveza. Za BiH je to jako važna i dodatna potvrda kako je politika otvorenih vrata živa i da mi koji radimo na tome da se BiH integrira u Sjevernoatlantski savez imamo vrlo jasnu poruku da su vrata otvorena onda kada mi ispunimo naše uvjete", rekao je Brkić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU