Osnovni cilj NATO-a očuvanje mira

EU / NATO

Parlamentarna skupština NATO-a: Formalno potvrđen kandidatski status BiH

27.05.2024. 16:04 / Izvor: Avaz.ba
NATO

Usvojena je i Deklaracija o oblikovanju NATO-a, kojom se potvrđuje puna podrška Ukrajini, Gruziji i BiH ka članstvu.

Parlamentarna skupština NATO-a održala je plenarnu sjednicu u Sofiji, a na njoj je formalno potvrđen kandidatski status BiH, Gruzije i Moldavije unutar Parlamentarne skupštine.

Također, usvojena je i Deklaracija o oblikovanju NATO-a, kojom se potvrđuje puna podrška Ukrajini, Gruziji i BiH ka članstvu.

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Obren Petrović prisustvovali su zasjedanju.

Kako je saopćeno iz Parlamentarne skupštine BiH, na ovom zasjedanju usvojena je Deklaracija o oblikovanju NATO-a za buduće generacije na samitu u Vašingtonu, koja potvrđuje savezništvo kao kamen temeljac evropske i sjevernoameričke sigurnosti, izražava zadovoljstvo članstvom Švedske i potvrđuje punu podršku Ukrajini, Gruziji i Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu.

Usvojenim izmjenama i dopunama Poslovnika PSNATO-a, formalno je potvrđen kandidatski status Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije unutar Parlamentarne skupštine NATO-a, koji sa sobom nosi i uvedeni novi status, te privilegije tih zemalja poput proširenja broja članova delegacija zemalja kandidata (povećanje s postojeća tri na pet članova Delegacije PSBiH), većih privilegija učešća na sjednicama PSNATO-a i odbora PSNATO-a, ovlaštenja poput podnošenja amandmana na skupštinske dokumente i šireg učešća na budućim događajima u organizaciji PSNATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio u svom govoru da je osnovni cilj NATO-a očuvanje mira.

Ususret 75. godišnjici NATO-a, Stoltenberg je naglasio da NATO uspješno radi na očuvanju mira i da za sve to vrijeme nije bilo ni jednog oružanog napada na zemlju članicu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU