Dilberović: BiH do 29. maja dobiva mišljenje Evropske komisije

23.05.2019. 08:00 / Izvor: Dnevni Avaz
Dilberović: BiH do 29. maja dobiva mišljenje Evropske komisije

Bosna i Hercegovina trebala bi 29. maja dobiti mišljenje Evropske komisije (EK) o kandidatskom statusu.

Bosna i Hercegovina trebala bi 29. maja dobiti mišljenje Evropske komisije (EK) o kandidatskom statusu.

Otkrio je to u razgovoru za Dnevni avaz Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH.

On je pojasnio da bi mišljenje trebalo biti objavljeno u skoplu izvještaja EK o proširenju na zemlje zapadnog Balkana, a nakon što je BiH krajem februara dostavila odgovore na dodatna pitanja iz  Upitnika.

"Izvještaj o proširenju obuhvatat će Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, a u slučaju naše zemlje, to će biti mišljenje. Gotovo sigurno je da će ono sadržavati i neke kratkoročne i dugoročne obaveze koje su pred nama i koje ćemo morati ispuniti", kaže Dilberović.

U pogledu očekivanja konačne ocjene o zahtjevu BiH, on kaže da se, uprkos sveukupnoj situaciji u zemlji, u Direkciji nadaju pozitivnom mišljenju.

"Optimisti smo prvenstveno zato što je BiH  završila ono što se od nje očekivalo. Mišljenje će biti pripremljeno na način da će institucije vrlo jasno prepoznati šta im je u narednom periodu raditi", pojašnjava Dilberović.

Komentirajući činjenicu da se krajem mjeseca u Evropskom parlamentu održavaju izbori te kao će se nadolazeće promjene odraziti na naš evropski put, Dilberović kaže da i od novih struktura u evropskim institucijama očekuje posvećenost proširenju EU.

"Kakav god izborni rezulata bude, mislim da će novu Evropsku komisiju sigurno voditi snage koje će biti orjentirane i na njeno proširenje. Vjerujem da će vrijeme ispred nas biti okarakterizirano proširenjem EU. Hoće li se to dogoditi do 2025. godine za zapadni Balkan, to ovisi, naravno, o samim državama, a najmanje o EK", zaključio je Dilberović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU