Nova poreska pravila u EU zbog "Pandorinih papira"

07.10.2021. 11:58 / Izvor: SRNA
Nova poreska pravila u EU zbog 'Pandorinih papira'

Evropska komisija će do kraja godine predstaviti nova zakonska rješenja protiv utaje poreza, rekao je danas poreski komesar EU Paolo Gentiloni.

Evropska komisija će do kraja godine predstaviti nova zakonska rješenja protiv utaje poreza, rekao je danas poreski komesar EU Paolo Gentiloni.

Gentiloni je rekao poslanicima da će Komisija nastaviti borbu protiv utaje poreza i izbjegavanja plaćanja poreza i da će predložiti nova pravila o povećanju obima informacija koje se automatski razmjenjuju među nacionalnim poreskim službama.

Diskusija o porezima uvrštena je u dnevni red Evropskog parlamenta poslije izvještaja ove sedmice o velikom curenju poreskih podataka, poznatom kao “Pandorini papiri”.

Ova dokumentacija pokazala je na koji način bogati i uticajni pojedinci i dalje sistematski otvaraju offshore kompanije da bi umanjili svoje poreske račune.

Iako ovakve aktivnosti nužno ne podrazumijevaju i utaju poreza, plaćanje manjih poreza u drugim zemljama uz pomoć poreskih savjetnika sve se češće dovodi u pitanje, naročito dok se svijet izvlači iz ekonomske krize koju je izazvala pandemija Covid 19.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU