Evropski parlament podnio tužbu protiv Evropske komisije oko vladavine prava

30.10.2021. 09:01 / Izvor: Akta.ba
evropski parlament

Mehanizam omogućava Evropskoj uniji da obustavi plaćanja državama članicama u slučaju da prekrše odredbe.

Evropski parlament zvanično je podnio tužbu protiv Evropske komisije zbog odluke da ne aktivira novi mehanizam koji joj omogućava da obustavi finansiranje članicama Evropske unije (EU) koje ne poštuju vladavinu prava, prenosi DW.

Mehanizam omogućava Evropskoj uniji da obustavi plaćanja državama članicama u slučaju da prekrše odredbe koje se tiču vladavine prava i koje utiču na finansijske interese bloka.

Komisija se do sada ustručavala da koristi taj mehanizam, koji je na snazi od januara ove godine, zbog zahtjeva evropskih lidera da se s tim sačeka do odluke Evropskog suda pravde po apelaciji Poljske i Mađarske koje su dovele u pitanje legalnost te mjere.

Potez Evropskog parlamenta je način da se pritisne Komisija da reaguje što prije i ukine finansiranje država poput Poljske i Mađarske, koje su u sporu sa Briselom zbog optužbi o urušavanju demokratskih vrijednosti u tim zemljama.

"Očekujemo da se Evropska komisija ponaša na konzistentan način i da ispuni ono što je predsjednica Ursula von der Leyen  istakla na posljednjoj plenarnoj sjednici na ovu temu", ukazao je u današnjoj izjavi predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

On je dodao da riječi moraju biti pretočene u koknretna djela.

Evropski parlament je prije desetak dana izglasao rezoluciju u kojoj je pozvao Komisiju da pokrene postupak protiv Poljske nakon što je poljski Ustavni sud donio odluku koja dovodi u pitanje primat evropskog prava nad nacionalnim.

Parlament je upozorio Komisiju da će podnijeti tužbu protiv nje zbog neprovođenja mehanizma uslovljavanja u slučaju Poljske.

Poljska i Mađarska pokrenule su pred Evropskim sudom pravde postupak u kojem su zatražile da se preispita je li uredba o uslovljavanju u skladu s evropskim pravom.

Čelnici EU-a su u ljeto 2020. godine, kada su dogovarali višegodišnji budžet za period od 2021. do 2027. godine i plan za oporavak EU sljedeće generacije, postigli kompromis da se mehanizam neće primjenjivati sve dok o tome Sud EU ne da svoje mišljenje.

Evropski parlament sada zapravo traži da se taj politički dogovor ne poštuje, već ističe da je mehanizam na snazi i da ga se treba primijeniti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU