Tri države blokirale odobrenje za korištenje glifosata u EU

18.10.2022. 12:14 / Izvor: Agroklub
glifosat

Dok je većina država članica podržala prijedlog da se produži odobrenje za korištenje glifosata na godinu dana, usprotivile su se Luksemburg, Malta i Hrvatska, dok su Francuska, Njemačka i Slovenija bile suzdržane.

Dok je većina država članica podržala prijedlog da se produži odobrenje za korištenje glifosata na godinu dana, usprotivile su se Luksemburg, Malta i Hrvatska, dok su Francuska, Njemačka i Slovenija bile suzdržane.

Blokirano je privremeno produženje odobrenja za korištenje glifosata u Evropskoj uniji. Naime, trenutno odobrenje ističe polovinom decembra, a to bi kontroverzno sredstvo ponovno trebalo biti procijenjeno u julu 2023., kako je već početkom ove godine najavila Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA). 

Da bi se premostio taj jaz, Evropska komisija je predložila privremeno produženje od jedne godine, u skladu s pravnim okvirom. Taj su prijedlog iznijeli prošloga petka pred države članice na Stalnom odboru Komisije EU za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (SCoPAFF).

Međutim, glasnogovornik EK potvrdio je za Euractiv da glasanje nije prošlo jer nije postignuta potrebna većina. 

Prema navodima, dok je većina država članica podržala ovaj prijedlog, usprotivile su se Luksemburg, Malta i Hrvatska, dok su Francuska, Njemačka i Slovenija odlučile biti suzdržane. Sve je ovo na kraju bilo dovoljno za blokiranje postupka.

Idući korak je da će izvršna vlast EU-a podnijeti žalbu i, u slučaju da ne bude većine ni u žalbenom odboru, stvar proslijediti Kolegiju povjerenika EK koji bi mogao sam odobriti pravila.

Međutim, glasnogovornik nije mogao dati informacije o vremenskom okviru u kojem bi sve trebalo biti riješeno. Na pitanje hoće li biti odobreno prije isteka roka u decembru, rekao da će Komisija "učiniti sve što može" da požuri postupak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU