U BiH počinje istraživanje prehrambenih navika

15.10.2017. 12:50 / Izvor: Avaz.ba
U BiH počinje istraživanje prehrambenih navika

Agencija za sigurnost hrane BiH prvi put će provesti istraživanje o prehrambenim navikama stanovništva u našoj zemlji.

Agencija za sigurnost hrane BiH prvi put će provesti istraživanje o prehrambenim navikama stanovništva u našoj zemlji.

Direktor Agencije Đemil Hajrić otkrio je za "Avaz" da se na pripremi istraživanja već uveliko radi i da će pilot-projekt startati od idućeg mjeseca.   

 Anketa za trudnice 

"Istraživanje prehrambenih navika stanovništva BiH (MENU BiH) obuhvatit će ukupno 1.310 stanovnika, od čega 840 u FBiH, 430 u RS i 40 stanovnika u Brčko Distriktu. Obuhvaćene su i dvije starosne grupe stanovništva, adolescenti od 10 do 17 godina i odrasli od 18 do 64 godine. Reprezentativni uzorak za obje podgrupe odražavat će sve specifičnosti prehrambenih navika stanovnika u BiH",  kaže Hajrić, dodajući da će istraživanjem biti obuhvaćene i trudnice. Provest će se i ciljane ankete za trudnice te će biti testirano najmanje 130 žena.

"Struktura dizajna uzorka obuhvatit će sve relevantne socioekonomske parametre, antropološke mjere subjekata i obuhvatit će dio pitanja vezanih uz način života ispitanika kada je u pitanju potrošnja hrane i tjelesna aktivnost, kao i učestalost konzumiranja pojedinih grupa hrane. Istraživanje potrošnje hrane provodit će se na individualnom nivou putem 24-satne metode prisjećanja intervjuiranjem ispitanika (CAPI metodologija). Anketiranje će se provesti u domovima ispitanika s procijenjenim vremenom trajanja ankete oko 30 minuta", pojašnjava Hajrić.

Baza podataka

Prema njegovim riječima, cilj projekta je formiranje baze podataka kao primarnog izvora informacija za potrebe procjene izloženosti različitim hemijskim kontaminantima i nutrijentima u hrani, te rizicima po zdravlje stanovništva, a može poslužiti i kao dokaz da je hrana sigurna od hemijskih opasnosti. Inače, u pripremi je i dokumentacija za prijavu na novi tender koji je raspisala Evropska agencija za sigurnost hrane, a koji se odnosi na istraživanje prehrambenih navika kod djece starosne kategorije od tri mjeseca do devet godina. Na ovaj način bi se prikupili podaci za kompletnu populaciju u BiH.

Evropske metode

Podršku za ovo istraživanje dao je Evropski autoritet za hranu (European Food Safety Authority) koji je i osigurao neophodan novac za provedbu, a u skladu s EU metodologijom koja garantira da će prikupljeni podaci u BiH biti harmonizirani s podacima zemalja članica EU i dio su opće evropske baze podataka o prehrambenim navikama stanovnika Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti