Trinaesto rotirajuće predsjedavanje EU

Belgija počela svoje predsjedavanje EU

03.01.2024. 15:40 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Belgija je 1. januara preuzela predsjedavanje Savjeta EU i narednih šest mjeseci radit će na boljoj zaštiti evropskih građana.

Belgija je 1. januara preuzela predsjedavanje Savjeta EU i narednih šest mjeseci radit će na boljoj zaštiti evropskih građana, jačanju saradnje i pripremi zajedničke budućnosti.

Tokom predsjedavanja, Belgija će se fokusirati na šest tematskih oblasti i posvetit će posebnu pažnju održavanju nepokolebljive podrške EU Ukrajini, navodi se na sajtu predsjedavanja Uniji te zemlje.

Predsjedavanje će raditi na odbrani vladavine prava, demokratije i jedinstva EU, jačanju konkurentnosti bloka, zelenoj i pravednoj tranziciji, jačanju socijalne i zdravstvene agende, zaštiti ljudi i granica, kao i promovisanju globalne Evrope.

Belgija je predsjedavanje preuzela u trenutku kada se EU nalazi na raskrsnici, suočena sa posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, pandemije, energetske krize, dezinformacija, ekstremnih klimatskih događaja i obnovljenog sukoba na Bliskom istoku, navodi se.

Bit će to trinaesto rotirajuće predsjedavanje EU Belgije.

Za vrijeme belgijskog predsjedavanja bit će održani evropski izbori, početkom juna.

Kako se navodi u programu, s obzirom da se završava tekući institucionalni ciklus EU, belgijsko predsjedavanje će podržati gladak prelazak na naredni ciklus.

Predsjedavanje će podržati usvajanje Strateške agende 2024-2029 i pripremati razgovore o budućnosti EU.

Slogan belgijskog predsjedavanja je "Zaštiti, ojačajti, pripremiti" a logo (be EU) je inspirisan vezama Belgije sa Unijom i njenom privrženošću evropskom projektu.

Premijer Belgije Aleksander de Kro rekao je sredinom decembra predstavljajući program da slogan i šest ključnih tema predsjedavanja simboliziraju posvećenost bezbijednijoj, snažnijoj i otpornijoj Evropi sposobnoj da upravlja kompleksnim pejzažom globalne poltike koji se brzo mijenja.

Na kraju juna Belgija će predsjedavanje EU predati Mađarskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU