Očuvanje mira i sprječavanje sukoba

Italijanski ministar vanjskih poslova Tajani poziva na formiranje vojske EU

07.01.2024. 11:47 / Izvor: Fena
eu

Evropska unija treba da formira sopstvenu kombiniranu vojsku koja bi mogla da igra ulogu u očuvanju mira i sprječavanju sukoba.

Evropska unija treba da formira sopstvenu kombiniranu vojsku koja bi mogla da igra ulogu u očuvanju mira i sprječavanju sukoba, rekao je italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, prenosi Reuters.

Tajani je u intervjuu za italijanski list La Stampa rekao da je bliža evropska saradnja u oblasti odbrane prioritet za partiju Forza Italia koju on vodi.

"Ako želimo da budemo mirovnjaci u svijetu, potrebna nam je evropska vojska. A to je osnovni preduslov da bismo mogli imati efikasnu evropsku vanjsku politiku", rekao je on u intervjuu objavljenom u nedjelju.

"U svijetu s moćnim igračima poput Sjedinjenih Država, Kine, Indije, Rusije – s krizama od Bliskog istoka do Indo-Pacifika – građani Italije, Njemačke, Francuske ili Slovenije mogu biti zaštićeni samo nečim što već postoji, tj. Evropskom unijom", dodao je on.

Evropska odbrambena saradnja porasla je na političkoj agendi od ruske invazije na Ukrajinu prije skoro dvije godine.

Međutim, napori su bili više fokusirani na proširenje NATO-a, pri čemu se članica EU, Finska, pridružila alijansi prošle godine, a Švedska je također na putu da postane članica.

Tajani je također rekao da bi 27-člana EU trebala racionalizirati svoje vodstvo i imati jedinstveno predsjedništvo, a ne trenutnu strukturu predsjednika Evropskog vijeća i predsjednika Evropske komisije.

Ministar vanjskih poslova postao je lider Forza Italia nakon smrti Silvija Berlusconija prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU