Prijetnje i razni problemi

Lagarde: Evropa bi se trebala pripremiti za "teške odluke" ako Trump pobijedi

31.01.2024. 12:02 / Izvor: Agencije
legarde

Evropa bi se trebala pripremiti za moguće prijetnje njenoj ekonomiji, uključujući nove američke carine na evropski izvoz.

Evropa bi se trebala pripremiti za moguće prijetnje njenoj ekonomiji, uključujući nove američke carine na evropski izvoz ako se Donald Trump vrati u Bijelu kuću, smatra predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.

“Ako pogledate kako se Trump ponašao prema Evropi kada je bio predsjednik, sasvim su moguće prijetnje i razni problemi na koje bi Europljani trebali biti spremni”, rekla je u razgovoru za CNN.

“Pripremimo se za moguće carine i potencijalno neočekivane i teške odluke. Budimo jaki”, dodala je.

Iskustva iz Trumpovog prvog mandata

Lagarde je posljednja dužnosnica Evropske unije koja je upozorila šta bi drugi Trumpov mandat mogao značiti za ekonomiju EU-a, vrijednu 16 hiljada milijardi dolara, koja uveliko ovisi o trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Transatlantski odnosi bili su zategnuti tokom Trumpovog prvog mandata i to ne samo zbog trgovačkog spora između Washingtona i Brisela. U tom su sporu Sjedinjene Američke Države uvele carine na čelik i aluminij iz Evropske unije, na šta je EU odgovorio carinama na američku robu vrijednu tri milijarde dolara.

Nakon Trumpovog ranog uspjeha na trenutnim republikanskim predizborima, evropski se dužnosnici suočavaju s mogućnošću da bi se mogao vratiti u Ovalni ured u ovo doba sljedeće godine, što je ishod s potencijalnim implikacijama na brojna pitanja, od američke trgovinske politike do američke finansijske podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU