Povećana briga

Belgija će insistirati na prijedlogu zakona za dobrobit životinja u EU

31.01.2024. 12:39 / Izvor: Fena
EU

Ova nova inicijativa ima za cilj poboljšati dobrobit više od 1,6 milijardi životinja koje se godišnje prevoze unutar EU-a i preko njenih granica.

U sklopu svog predsjedanja Evropskom unijom, Belgija daje sve od sebe kako bi istakla važnost dobrobiti životinja.

Povećana briga za dobrobit životinja ključna je jer je nedavno istraživanje provedeno širom EU-a pokazalo da 84 posto Evropljana vjeruje da bi dobrobit domaćih životinja trebalo bolje zaštititi, 83 posto podržava ograničavanje vremena putovanja životinja, a 74 posto žele da njihova zemlja bolje zaštiti dobrobit kućnih ljubimaca.

To je pitanje koje nadilazi pojedinačne zemlje članice EU i zahtijeva veću saradnju na nivou EU, navodi belgijska novinska agencija Belga.

Tokom proteklog desetljeća tri belgijske regije postale su zagovornici dobrobiti životinja unutar EU-a.

Svaka regija također ima svog ministra za dobrobit životinja.

U svom uvodnom govoru, evropska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, Stella Kyriakides, izrazila je podršku davanju prioriteta dobrobiti životinja.

"Toplo pozdravljam fokus belgijskog predsjedništva na zdravlje i dobrobit životinja u sljedećih šest mjeseci. Današnji događaj pokazuje da vam je stalo do dobrobiti životinja", rekla je ona tokom događaja "Poziv za brigu dobrobiti životinja".

Prošlog decembra Komisija je predložila sveobuhvatan paket mjera za poboljšanje dobrobiti životinja širom Evrope, označavajući najznačajniju reformu zakonodavstva EU-a o dobrobiti životinja u posljednja dva desetljeća.

Belgijsko predsjedavanje Evropskom Unijom namjerava pokrenuti ove predložene mjere u nadolazećim mjesecima.

Ovaj značajan prijedlog odnosi se na dobrobit pasa i mačaka i prepoznaje značajan rast međunarodne trgovine ovim kućnim ljubimcima.

Držanje, uzgoj i prodaja pasa i mačaka u EU velika je i unosna ekonomska djelatnost koja se procjenjuje na 1,3 milijarde eura godišnje.

Cilj EU-a je uspostaviti jedinstvena pravila za uzgoj, smještaj, brigu i liječenje ovih životinja u svim državama članicama kako bi se spriječile neetičke prakse u ovoj industriji koja je u procvatu.

Drugi aspekt prijedloga Komisije usredotočen je na načelo da se životinje trebaju prevoziti na način koji štiti njihov život.

To uključuje reviziju trenutnih pravila EU-a o prevozu životinja kako bi se smanjilo vrijeme putovanja, smanjio ponovljeni utovar i istovar i uspostavili posebni propisi za klanje i za osjetljive životinje.

U prijedlogu se također navodi povećanje minimalnog dopuštenog prostora za životinje tokom prijevoza na temelju najnovijih naučnih savjeta.

Dio prijedloga su i strožija pravila o prevozu na ekstremnim temperaturama, uključujući ograničavanje prevoza na noć kada temperature prelaze 30 stepeni.

Ova nova inicijativa ima za cilj poboljšati dobrobit više od 1,6 milijardi životinja koje se godišnje prevoze unutar EU-a i preko njenih granica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU