Odlučili Evropski parlament i Vijeće EU

Postignut dogovor u EU, potrošači će imati pravo na popravak proizvoda

03.02.2024. 10:33 / Izvor: Nezavisne novine
eu

Evropski parlament i Vijeće EU postigli su politički dogovor o direktivi koja će potrošačima osigurati "pravo na popravak" proizvoda.

Evropski parlament i Vijeće EU postigli su u četvrtak politički dogovor o direktivi koja će potrošačima osigurati "pravo na popravak" proizvoda i poticati ih da produže vijek svojih proizvoda.

U Evropskoj uniji se svake godine proizvede 35 miliona tona otpada iako istraživanje Eurobarometra pokazuje da čak 77 posto potrošača podržava popravak uređaja, umjesto da kupuju nove.

Prema postignutom dogovoru, potrošačima će popravak uređaja postati pristupačniji ne samo za vrijeme zakonskog trajanja garancije, već i po isteku.

Proizvođači će biti obavezni popravljati uobičajene kućanske proizvode poput veš mašine, usisavača, čak i pametnih telefona, a taj popis rašće s vremenom.

Proizvođači će morati informisati potrošače o proizvodima koje su dužni popraviti, a potrošači će imati pravo na zamjenski uređaj dok traje popravak ili se odlučiti na popravljeni uređaj kao alternativu.

Uspostaviće se besplatna internetska platforma na kojoj će se potrošači moći povezati sa serviserima i trgovcima obnovljene robe i tako upoređivati cijene i tražiti bolje ponude, a još jedna novost za potrošače biće produženje garancije za jednu godinu nakon popravka uređaja.

"U budućnosti će biti lakše i jeftinije popravljati proizvode umjesto kupovati nove, skupe. Ovo predstavlja značajan uspjeh za Evropski parlament koji se žestoko zalagao za osnaživanje potrošača u borbi protiv klimatskih promjena. Dogovorom se uvodi dodatnih 12 mjeseci zakonske garancije za proizvode i osigurava nezavisnim serviserima bolji pristup rezervnim dijelovima", rekao je izvjestilac Rene Repasi (S&D), saopštio je Evropski parlament.

Politički dogovor još formalno trebaju potvrditi Evropski parlament i Vijeće EU prije nego postane zakon.

Države članice imaće dvije godine da ga prenesu u nacionalna zakonodavstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU