na sjednici u Strasbourgu

EP usvojio rezoluciju o Srbiji kojom se traži međunarodna istragu o izborima

08.02.2024. 13:36 / Izvor: Agencije
srbija

Europski parlament naglašava da se pregovori sa Srbijom mogu nastaviti samo kada zemlja napravi značajan napredak u reformama.

Zastupnici Europskog parlamenta (EP) usvojili su u četvrtak na sjednici u Strasbourgu rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tijekom prosinačkih izbora u Srbiji, kao i suspenzija europskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti izravno sudjelovale u prevari birača.

EP poziva Europsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava danih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih financijskih instrumenata i da suspendira financiranje ako srbijanska vlast nije spremna primijeniti ključne preporuke u vezi s izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da je bila izravno umiješana u izbornu prijevaru.

Europski parlament ukazuje kako određeni navodi, uključujući one o organiziranim migracijama birača na lokalnoj razini, proizlaze iz izvješća OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hoc misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz sudjelovanje EP.

Europski parlament naglašava da se "pregovori sa Srbijom mogu nastaviti samo kada zemlja napravi značajan napredak u reformama, ali i u potpunosti provede preporuke OESS-a i Venecijanske komisije o izbornim uvjetima".

Ocjenjuje se da su parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji 17. prosinca "odstupili od međunarodnih standarda i opredjeljenja Srbije za slobodne i poštene izbore zbog uporne i sustavne zloupotrabe institucija i medija od dužnosnika kako bi stekli nepravednu i neopravdanu prednost".

"Srbiji, kao zemlji kandidatu za članstvo u EU, nedostaju dovoljno primijenjeni osnovni demokratski standardi EU i međunarodni standardi. Pozivaju se vlasti Srbije da osiguraju dovoljno demokratskih garancija za održavanje sljedećih redovnih lokalnih izbora 2024. godine, kao i budućih izbora", stoji u rezoluciji EP.

Za rezoluciju Europskog parlamenta o situaciji u Srbiji nakon održanih izbora je glasovao 461 zastupnik, protiv ih je bilo 53 i 43 suzdržanih.

Srbija se danima nakon izbora nalazila u postizbornoj krizi a na neregularnosti u izbornom procesu prva je upozorila oporbena koalicija "Srbija protiv nasilja", koja optužila vladajuće da su izbornim inženjeringom, migracijom birača i dovođenjem glasača iz Republike Srpske, te gradova u Srbiji gdje nisu bili lokalni izbori, narušila izbornu volju u Beogradu.

Na zlouporabe i nepravilnosti ukazali su i međunarodni promatrači, a u Beogradu su nakon izbora počeli prosvjedi sa zahtjevom za poništenje i ponavljanje izbora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU