Poljoprivrednici protestvuju

Poljska planira započeti provjeru kvaliteta svih pošiljki žitarica iz Ukrajine

12.02.2024. 13:59 / Izvor: Fena
protest

Poljska planira započeti provjeru kvaliteta svih pošiljki žitarica iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak zamjenik ministra poljoprivrede Michal Kolodziejczak.

Poljska planira započeti provjeru kvaliteta svih pošiljki žitarica iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak zamjenik ministra poljoprivrede Michal Kolodziejczak dok su poljski farmeri nastavili proteste širom zemlje protiv politike EU, uključujući dozvoljavanje jeftinog uvoza žitarica iz Ukrajine.

​Poljoprivrednici su u petak počeli da blokiraju puteve i granične prelaze sa Ukrajinom, započevši jednomjesečni generalni štrajk u znak protesta protiv politike EU i nedostatka akcije vlade da zaštiti njihov život.

Predstavnici nove poljske proevropske vlade rekli su da razumiju izazove sa kojima se farmeri suočavaju i da pomoć Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije ne može doći na račun poljskih farmera.

"Danas... tražiću da se u Poljskoj ispitaju svi transporti žitarica koje se izvoze i na koje je uveden embargo", rekao je Kolodziejczak za državnu novinsku agenciju PAP.

Kada takvo žito stigne u Njemačku i nakon ispitivanja se pokaže da je lošeg kvaliteta, rekao je, "99% vremena se vraća u Poljsku kao evropsko žito", a ne u Ukrajinu.

Poljoprivrednici u Francuskoj, Belgiji, Portugalu, Grčkoj, Španiji i Njemačkoj protestuju protiv ograničenja koja im postavljaju mjere EU u borbi protiv klimatskih promjena, kao i zbog povećanja troškova i, kako kažu, nelojalne konkurencije iz inostranstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU