Vizna politika EU

Evropski parlament razmatra ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošima

08.04.2024. 16:58 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

1. januara na snagu stupila liberalizacija viza za Kosovo.

Odbor za unutrašnje poslove, pravdu i građanske slobode Evropskog parlamenta treba 9. aprila da usvoji izvještaj izvjestioca za ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošima Matjaža Nemeca.

Nakon što je 1. januara na snagu stupila liberalizacija viza za Kosovo, Srbi sa Kosova sa pasošima Koordinacione uprave ostali su jedini u regionu kojima treba viza za putovanje u EU.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila izmjene uredbe iz 2018. kako bi bezvizni režim važio i za njih.

Komisija je tada ocijenila da su stupanjem na snagu bezviznog režima za vlasnike pasoša Kosova prestali da postoje razlozi za isključenje imaoca pasoša Koordinacione uprave iz bezviznog režima.

Nemec je u nacrtu izvještaja istakao da je vizna politika EU nesumnjivo jedan od evropskih najuticajnijih "mekih" spoljnopolitičkih alata i da predlog Komisije za ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošima, uprkos komleksnosti pitanja, zaslužuje pristup "gdje politiku na trenutak treba ostaviti po strani".

"Treba priznati da je EU u velikoj mjeri bila katalizator problema i stoga izvjestilac vjeruje da EU sada mora da ga riješi", navodi se u Nemecovoj poziciji u nacrtu izvještaja.

U dokumentu se navodi i da nedostatak napretka u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i činjenica da Srbija i Kosovo još međusobno ne priznaju dokumenta ni na koji način nisu doprinjeli da se izbjegne da pitanje pasoša kosovskih Srba postane problem.

Izvjestilac je naveo da je svjestan da su Srbi sa Kosova sa pasošima koje je izdala srpska Koordinaciona uprava jedina lica sa Zapadnog Balkana kojima je potrebna viza za EU bez njihove krivice.

Nemec to vidi kao diskriminaciju koja, kao i svaka diskriminacija, treba da bude zabranjena i odmah otklonjena.

"Dok se ne riješi konačni status Kosova ili ne ostvari značajan napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, izvjestilac smatra da ovaj prijedlog ne treba da pokuša niti može da riješi spor između Srbije i Kosova, niti to treba očekivati", navodi se u dokumentu.

Nemec je naveo i da smatra da u cilju postizanja najboljeg ishoda politiku treba "ostaviti po strani" i posmatrati ovo pitanje kao tehničko.

"Izvjestilac pozdravlja prijedlog Komisije i podržava njegovo brzo usvajanje bez amandmana u aktuelnom sazivu Parlamenta", navodi se na kraju nacrta izvještaja slovenačkog europoslanika.

EP će do evropskih izbora imati još dvije plenarne sjednice, 10-11. aprila i 22-25. aprila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU