Istraživanje Eurobarometar

Građani EU sve veći značaj daju evropskim izborima i bezbijednosti

17.04.2024. 16:14 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Velika većina (71%) se slaže da njihova zemlja ima koristi od članstva u EU.

Velika većina Evropljana vjeruje da je glasanje na izborima za Evropski parlament još važnije u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, a sve je više onih koji prioritet daju odbrani i bezbijednosti EU, pokazuju rezultati novog Eurobarometra.

"Posljednje istraživanje Eurobarometar pred evropske izbore, koji se održavaju od 6. do 9. juna, pokazuje da su interesovanje za izbore, svest o tome kada će biti održani, kao i vjerovatnoća glasanja povećani od prethodnog istraživanja u jesen 2023. Rast je još upečatljiviji u poređenju s istraživanjem iz proleća 2019, tri mjeseca prije prethodnih evropskih izbora", saopštio je Evropski parlament.

Šest od 10 građana je zainteresovano za predstojeće izbore za Evropski parlament, što je 11 procentnih poena više nego pred prethodne izbore, a 71% je reklo da će vjerovatno glasati, što je tri procentna poena više nego prije šest meseci i 10 procentnih poena više nego 2019.

"Rezultati pokazuju da su građani EU veoma svjesni značaja glasanja u trenutnom geopolitičkom kontekstu, sa 81% ispitanika koji su saglasni da to čini glasanje još važnijim. Velika većina u svim članicama podržava taj stav", navodi se u saopštenju EP.

Trećina učesnika istraživanja je reklo da bi voljelo da vidi borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti, kao i podršku javnom zdravlju (32%) kao glavne teme izborne kampanje.

Podrška privredi i otvaranje novih radnih mjesta, kao i odbrana i bezbijednost EU su na trećem mestu (31%).

Značaj koji građani pridaju odbrani i bezbijednosti EU povećan je tokom mandata sadašnjeg saziva EP, posebno u svetlu rata Rusije protiv Ukrajine. Sada se pominje kao prvi ili jedan od prvih prioriteta izborne kampanje u devet zemalja, najviše u Danskoj (56%), Finskoj (55%) i Litvaniji (53%).

U pogledu budućnosti, 37% građana EU daje odbrani i bezbijednosti najveći prioritet u jačanju pozicije EU na globalnom nivou, a sljede energetska pitanja i bezbijednost hrane/poljoprivreda (po 30%).

Predsjednica EP Roberta Mecola je rekla da su Evropljani svjesni da su ulozi na glasanju visoki i da su izbori danas još važniji.

"Parlament i Evropska unija ostvarili su neviđene rezultate proteklih godina. Bili smo suočeni sa izuzetnim i izazovnim okolnostima, ali smo izašli još jači i ujedinjeniji. Parlament je bio i nastavit će da bude glas građana i zagovornik u EU", rekla je Mecola.

Pozitivnu sliku o Evropskom parlamentu ima 41% građana EU, najviše od kada je to pitanje prvi put postaljveno 2011. Neutralno mišljenje ima 40% ispitanika, a negativno 18%.

Većina ispitanika (56%) smatra da bi EP trebalo da ima značajniju ulogu, 28% misli suprotno, a 10% je zadovoljno sadašnjom ulogom.

Četiri od 10 građana kaže da je svjetska uloga EU postala važnija tokom proteklih godina, 35% smatra da je ostala ista, a 22% da se smanjila.

Na nacionalnom nivou, relativna većina u 15 zemalja vjeruje da je EU postala važnija u svijetu tokom godina, a tako misli najviše državljana Švedske (67%), Portugala (63%) i Danske (60%).

S druge strane, najviše građana Slovenije (32%) i Češke (30%) smatra da je EU izgubila na važnosti.

Gotovo tri četvritne ispitanika (73%) smatra da djelovanje EU utiče na njihov svakodnevni život, uključujući petinu njih koji misle da ima veliki uticaj.

Velika većina (71%) se slaže da njihova zemlja ima koristi od članstva u EU.

Proljetni Eurobarometer sproveden je od 7. februara do 3. marta u svim članicama Unije, a anketirano je više od 26.000 ljudi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU