Politička inicijativa EU zemalja

Irska, Španija, Slovenija i Malta uskoro bi mogle priznati državnost Palestine

10.05.2024. 09:18 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Premijeri četiri članice Evropske unije su još u martu objavili zajedničko saopštenje u kojem su izrazili spremnost da priznaju Palestinu.

Irska, Španija, Slovenija i Malta razmatraju da priznaju Palestinske teritorije kao nezavisnu državu 21. maja, prema pisanju irskog javnog servisa.

Pozivajući se na neimenovane izvore, RTE navodi da su u toku pregovori četiri zemlje o zajedničkom priznavanju države Palestine i da se kao mogući datum razmatra 21. maj.

Premijeri četiri članice Evropske unije su u martu objavili zajedničko saopštenje u kojem su izrazili "spremnost da priznaju Palestinu" i da će to učiniti kada se steknu prave okolnosti i kada takva odluka bude mogla dati pozitivan doprinos rješenju sukoba.

Portparol irske vlade rekao je da je premijer Simon Harris razgovarao sa španskim kolegom Pedrom Sanchezom u ponedjeljak i da su se složili da je "formalno priznanje važan dio priznavanja da je rješenje o dvije države jedini način da se postigne mir i stabilnost u regionu".

Prema izvještaju RTE, zemlje čekaju glasanje u Generalnoj skupštini UN 10. maja o nacrtu rezolucije kojom bi se priznalo da su Palestinci kvalifikovani za punopravno članstvo u UN.

Zamjenik premijera Irske Michael Martin rekao je da će Irska glasati za članstvo Palestine u UN i da očekuje da će to glasanje biti sprovedeno sa značajnom podrškom.

On je takođe rekao da Irska podstiče Evropsku komisiju da odgovori na pismo koje su poslale Irska i Španija tražeći reviziju trgovinskog sporazuma između Izraela i EU.

Od 1988. godine 139 od 193 članica UN su priznale palestinsku državu. Trenutno osam država članica EU priznaje državu Palestinu, a posljednja ju je priznala Švedska 2014. godine, piše irski medij.

Prema pisanju španskog lista Confidencial, španski ministar spoljnih poslova putuje u petak u Washington kako bi objasnio namjeru Madrida da odmah prizna Palestinu.

Ova inicijativa dolazi u trenutku sve glasnijih poziva na prekid vatre u Gazi i traženje dugotrajnog rješenja za mir, dok raste broj žrtava izraelske ofanzive.

Izrael je ranije saopštio da plan četiri zemlje predstavlja "nagradu za terorizam" i da će umanjiti šanse za pregovore o rješenju sukoba u Gazi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU