Slaba zainteresiranost za EU politiku

Slovaci cijene blagodeti EU, ali ne vjeruju Briselu

13.05.2024. 16:43 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Slovaci su još uvijek samo Evropljani na papiru, ali ne u srcu i u glavi.

Slovaci cijene prednosti Evropske unije, ali su izbori za Evropski parlament nešto što ih jedva zanima, a sličan trend je uprkos kampanjama i javnim raspravama primjetan u svi članicama Evropske unije i prijeti da u EP uveća snagu marginalnih partija i evroskeptika, piše slovački list Pravda.

"Iako se članstvo u EU kod nas (u Slovačkoj) doživljava kao nešto što se podrazumijeva, i na političkoj pozornici ga niko, sem nekih marginalnih glasova, ne dovodi u pitanje, stanovnici Slovačke jedva obraćaju pažnju na izbore za predstavničko tijelo na nivou EU", piše list u komentaru.

Istovremeno, ti su izbori, prema ocjeni Pravde, isuviše polarizovali društvo, a mala izlaznost prijeti da u Evropski parlament uđu stranke koje na nacionalnom nivou nisu pobijedile ili su marginalne, i rađa "opasnost jačanja evroskeptičnih glasova u EP".  

List ocjenjuje da su to Slovaci možda pomalo nešto i naučili jer je odziv na evropske izbore u toj zemlji 2014. bio svega 13,05%, na tim izborima najniži u EU, dok se 2019. ipak već popeo na 22,74%.

Međutim, i u EU je, piše Pravda, interesovanje slabo, i na prvim izborima za EP 1979. godine izlaznost je bila skoro 62%, a 2019. godine 50,95%.

Slovaci, piše list, vole blagodeti EU, ali se sa tim još nisu potpuno pomirili i predstavnička tijela EU rado doživljavaju kao "zli Brisel" koji im naređuje.

"Daleko od toga da su odluke EP uvijek savršene, ali je u našim rukama da na to utičemo. Čak i naši predstavnici će, u našu korist, moći da dižu ruku za ili protiv mjera Brisela ", piše dnevnik.

Međutim, piše Pravda, "Slovaci, prosto rečeno, nemaju povjerenja u Brisel".

"Oni se malo brinu i za Rusiju, pa i za SAD. Ukratko, Slovaci su još uvijek samo Evropljani na papiru, ali ne u srcu i u glavi", konstatuje Pravda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU