EUDA

Osnovana Diplomatska akademija EU za jačanju uloge spoljnopolitičkog aktera

22.05.2024. 13:22 / Izvor: Dnevni evropski servis
EU

Ciljevi su, kako je saopštio Savjet, razvoj i promovisanje zajedničkog razumijevanja uloge EU u svijetu.

Savjet EU saopštio je 21. maja da je osnovao Diplomatsku akademiju EU (EUDA) koja će diplomatama članica i osoblju institucija EU koje radi u spoljnim poslovima obezbijediti obuku i obrazovanje, posebno u oblasti Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike.

Ciljevi su, kako je saopštio Savjet, razvoj i promovisanje zajedničkog razumijevanja uloge EU u svijetu, širenje najboljih praksi u vezi sa diplomatijom EU i konsolidovanje duha "evropskog diplomatskog kora".

Akademija će tako doprinjeti stvaranju kritične mase evropskih diplomata sa dubljim razumijevanjem principa EU, ciljeva, vrijednosti, interesa i globalne uloge, a koji mogu efikasno da rade i u Briselu, i u delegacijama EU ili u nacionalnim strukturama na pitanjima EU i rješavanju strateških izazova.

Obrazovanje i obuke će biti sprovedeni u partnerstvu sa Evropskim koledžom za period od četiri akademske godine od 2024-2025. do 2027-2028.

Rad EUDA bit će odgovornost Visokog predstavnika za spoljnu i bezbijednosnu politiku a smjernice će dobijati od upravnog odbora koji će činiti po jedan predstavnik svake članice, kao i predstavnici Evropskog parlamenta, Savjeta i Komisije.

Za period od 1. jula 2024. do 30. juna 2025. predviđena su sredstva za pokrivanje troškova obuka od nešto više od 1,7 miliona eura.

Savjet podseća da je Evropski parlament 2021. predložio pilot projekat "Prema osnivanju Evropske diplomatske akademije" da podrži razvoj zajedničke diplomatske kulture bazirane na perspektivi EU i jačanju njene uloge kao efikasnog spoljnopolitičkog aktera.

Prva faza projekta je završena a druga se bliži kraju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU