EK: Nedostaju rezultati u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori

10.10.2013. 12:22 / Izvor: Fena
EK: Nedostaju rezultati u borbi protiv korupcije u Crnoj Gori

Europska komisija (EK) je, u nacrtu izvješća o napretku Crne Gore za ovu godinu, navela da je zabrinuta zbog nedostatka mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije na visokoj razini.

Europska komisija (EK) je, u nacrtu izvješća o napretku Crne Gore za ovu godinu, navela da je zabrinuta zbog nedostatka mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije na visokoj razini.

Kako je objavio današnji podgorički  Dan, EK je istaknula da reforma pravnog okvira, koji regulira izborni proces, mora biti dovedena do kraja radi jačanja povjerenja javnosti u rezultate izbora i rad institucija.

Prema nacrtu izvješća EK, Crna Gora je upozorena da mora poštovati pravila iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kada je u pitanju odnos prema Kombinatu aluminijuma Podgorica.

Preporučuje se i jačanje kontrolne funkcije crnogorskog parlamenta, posebno nakon što parlamentarna istraga o aferi Snimak nije dovela do konkretnih zaključaka, prenosi Tanjug.

Kako Dan prenosi, u nacrtu izvješća konstatira se dobar tijek pristupnih pregovora Europske unije i Crne Gore, kao i da su akcijski planovi za poglavlja 23 i 24, koje je Podgorica već dostavila, dobri.

Šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Europske komisije Dirk Lange kazao je ranije da EU traži konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u Crnoj Gori, jer je to potrebno za ispunjavanje uvjeta u okviru poglavlja 23 i 24.

Crnu Goru u prosincu očekuje otvaranje pregovaračkih poglavlja 23. i 24., koja je Bruxelles ranije označio kao ključna za daljnji europski put te države.

Jasno je da EU traži da Crna Gora ima konkretne rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i kriminala i da je potrebno za ispunjavanje uvjeta u okviru pregovaračkog poglavlja 23 i 24 , kazao je Lange novinarima u Podgorici.

On je najavio da će izvješće EK o Crnoj Gori biti predstavljen 16. listopada.

Crna Gora je, do sada, privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja 26. - koje se odnosi na obrazovanje i kulturu i 25. - koje pokriva oblasti znanosti i istraživanja.

Službena Podgorica  je pregovore s EU počela 29. lipnja prošle godine, kada je u Bruxellesu održana prva Međuvladina konferencija između Crne Gore i EU.

Dužnosnici država EU su,  uz odluku za početak pristupnih pregovora, pozvali Crnu Goru da pojača napore na borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, odnosno porulčili da će u fokusu biti poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU