I Europljani dozvolili upotrebu eletronskih uređaja tokom leta

14.11.2013. 09:44 / Izvor: eKapija.ba
I Europljani dozvolili upotrebu eletronskih uređaja tokom leta

Evropska agencija za zračnu sigurnost (EASA) odlučila je jučer da dozvoli upotrebu elektronskih uređaja u avionima tokom svih faza leta, uključujući polijetanje i slijetanje.

Evropska agencija za zračnu sigurnost (EASA) odlučila je jučer dozvoliti upotrebu elektronskih uređaja u avionima tokom svih faza leta, uključujući polijetanje i slijetanje.

"Ovo je važan korak u procesu proširenja slobode korištenja elektronskih uređaja u avionima, a da se ne ugrozi sigurnost", saopćio je direktor te agencije Patric Ky.

EASA će krajem novembra objaviti novu direktivu kojom se proširuje mogućnost korištenja tableta, telefona, ridera i sličnih uređaja tokom svih faza leta pod uvjetom da budu podešeni za rad u avionu (mode avion). Putnici neće moći telefonirati tokom leta. Direktiva će odmah stupiti na snagu. Iz EASA navode da će u budućnosti razmotriti i dozvolu telefoniranja mobilnim telefonima tokom leta. 

U saopćenju se dodaje da će nova direktiva važiti u svim avionima evropskih kompanija.

Američka agencija za avijaciju FAA također je krajem oktobra ublažila pravila korištenja elektronskih uređaja na domaćim i inozemnim letovima, a ta mjera treba da stupi na snagu do kraja godine, piše APF.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU