EU firme u 2012. povećale ulaganja u istraživanja i razvoj

22.11.2013. 09:14 / Izvor: Ceppei
EU firme u 2012. povećale ulaganja u istraživanja i razvoj

Prvi put za deset godina jedna firma iz Europske unije - njemački proizvođač automobila Volkswagen, predvodi listu globalno najvećih investitora iz privatnog sektora u istraživanja i razvoj.

Prvi put za deset godina jedna firma iz Europske unije - njemački proizvođač automobila Volkswagen, predvodi listu globalno najvećih investitora iz privatnog sektora u istraživanja i razvoj.

Firme iz EU povećale su u 2012. godini ulaganja u istraživanja i razvoj za 6,3 posto, što je tik iznad svjetskog prosjeka od 6,2 posto. Međutim, performanse europskih kompanija razlikuju se gledano po sektorima. Također, EU i dalje zaostaje za SAD, gdje su ulaganja u istraživanja i razvoj porasla u 2012. godini za 8,2 posto. Firme iz EU očekuju da će između 2013. i 2015. povećati ulaganja u istraživanja i razvoj za prosječno 2,6 posto godišnje, što je slabije očekivanje nego u prethodnom istraživanju.

Volkswagen je u 2012. godini investirao u istraživanja i razvoj 9,5 milijardi eura, pokazao je izvještaj Europske komisije "Semafor ulaganja industrije u istraživanja i razvoj za 2013". Drugi na svjetskoj listi je južnokorejski Samsung electronics sa 8,3 milijarde eura uloženih u istraživanja i razvoj.

Među deset s najvećim ulaganjima pet je iz SAD (tri farmaceutske - Merk, Johnson & Johnson i Pfizer , i dvije s ICT sektora - Microsoft i Intel) , dvije iz Švicarske (obje farmaceutske - Roš i Novartis ) i jedna japanska (Toyota).

Izvještaj je urađen na bazi istraživanja 2.000 firmi iz cijelog svijeta koje su vodeći ulagači u istraživanja i razvoj i pokrivaju više od 90 posto ukupnih izdvajanja biznisa za istraživanja i razvoj na globalnoj razini .

Firme iz EU, njih 527, ukupno su investirale u istraživanja i razvoj 158 milijardi eura, što predstavlja 29,3% ukupnih ulaganja na tom polju svih 2.000 firmi od 538,8 milijardi .

Istraživanje je obuhvatilo i 658 američkih kompanija, 353 japanskih i 462 firmi iz drugih zemalja, uključujući Kinu, Južnu Koreju, Australiju, Kanadu, Norvešku.

"EU još zaostaje za vodećim konkurentima ...Unatoč pozitivnim rezultatima vodećih firmi u EU na značajnim industrijskim sektorima, poput autoindustrije, još smo suviše slabi na visokotehnološkim sektorima , kao što su biotehnologija i softver", ocijenila je europska povjerenica za istraživanje , inovacije i nauku Máire Geoghegan - Quinn.

Snažan rast ulaganja u investicije i razvoj zabilježile su firme  iz EU iz sektora proizvodnje automobila i dijelova, od 14,4 posto, dok su njihovi rivali iz SAD istovremeno imali pad od 2,6 posto. Firme iz EU nadmašile su američke i na polju industrijskog inženjeringa s rastom od 12,3% prema 9,4% u SAD.

Međutim, rezultati europskih firmi u sektoru informacijsko - komunikacijske tehnologije su neujednačeni - kod softvera i računalnih usluga rast ulaganja u istraživanja i razvoj je dostigao 14,2 posto, ali je kod IT hardvera pad bio 2,3 posto. Firme iz SAD su na oba polja imale veliki rast , od 12,6 posto odnosno 14,8 posto.

Najviše su, poslije Volkswagena, u istraživanja i razvoj uložili njemački Daimler ( 5,6 milijardi eura u 2012. ), također njemački Bosch i francuski Sanofi - Aventis (po 4,9 milijardi), njemački Siemens ( 4,57 milijardi ), britanski GlaxoSmithKline (4,2 milijarde), finska Nokija (4,17 milijardi ).

Firme iz deset članica EU vodećih po investicijama u istraživanja i razvoj zaslužne su za 97,3% ukupnih ulaganja na tom polju 1.000 vodećih EU kompanija od kojih je svaka u istraživanja i razvoj uložila po više od pet miliona eura.

Njemačke firme su u 2012. godini povećale ulaganja u istraživanja i razvoj za 11,6% , što je osjetno iznad svjetskog prosjeka, ali su istovremeno investicije britanskih kompanija porasle za samo 0,5 posto a francuskih za 2,3 posto.

U grupi deset vodećih zemalja EU po ulaganjima u istraživanja i razvoj rast na tom polju veći od prosjeka u EU zabilježen je iu Italiji (18,3 posto) , Irskoj (10,7 posto), Holandiji ( 7,7 posto ) i Švedskoj ( 6,7% ) . Istovremeno su ulaganja u istraživanja i razvoj smanjile firme u Finskoj (0,3% ), Danskoj (3%) i Španiji (2,1 posto).

Kako je pokazao izvještaj, u velikom broju zemalja ukupna ulaganja u istraživanja i razvoj ovise od samo nekoliko firmi. Tako je Fiat, s rastom tih investicija od 51,5% u 2012, pokrio 36 posto ukupnih ulaganja firmi u Italiji u istraživanja i razvoj.

U Njemačkoj ulaganja tri firme iz sektora autoindustrije - Volkswagen, Robert Bosch i BMW , čine 32 posto ukupnih i značajno pridonosi ukupnom rastu ulaganja u istraživanja i razvoj. Volkswagen je u 2012. povećao investicije u istraživanja i razvoj za 32,1% , Bosch za 16,1 posto, a BMW za 17,2% .

Iz EU je u istraživanju sudjelovalo najviše njemačkih kompanija - 130, a slijede britanske (107) , francuske (75), švedske (40), holandske (35), italijanske (30) ...

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU