Parlamentarni odbor EU-a i Crne Gore: Napredak u vladavini prava

27.03.2014. 11:06 / Izvor: eKapija.ba
Parlamentarni odbor EU-a i Crne Gore: Napredak u vladavini prava

​Na sjednici Parlamentarnog odbora Europske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, koji zasjeda u Podgorici, prihvaćene su preporuke kojima se potvrđuje ostvareni napredak u raznim područjima u sklopu procesa pridruživanja Crne Gore i EU-a.

Na sjednici Parlamentarnog odbora Europske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji već dva dana zasjeda u Podgorici, prihvaćene su preporuke kojima se potvrđuje ostvareni napredak u raznim područjima u sklopu procesa pridruživanja Crne Gore i EU-a, prenosi HRT.

Također, identificiraju se područja u kojima treba uložiti dodatne napore na ispunjavanju europskih standarda nužnih za punopravno članstvo, priopćeno je iz crnogorskog parlamenta. Potpredsjednik crnogorske vlade i ministar pravosuđa Duško Marković tom je prilikom rekao da Crna Gora nastavlja ostvarivati napredak na području vladavine prava.

Taj je napredak vidljiv na planu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, ne samo na nacionalnom nego i na širem regionalnom planu, kazao je Marković. On je najavio da će do kraja godine biti formirana specijalna postrojba za   financijske istrage, visokotehnološki kriminal, trgovinu ljudima i terorizam u   Sektoru kriminalističke policije.

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula kazao je tijekom rasprave da indeks korupcije u Crnoj Gori iznosi 44 od 100 bodova, ocijenivši da takvi rezultati znače napredak u odnosu na prethodnu godinu. Usporedbe radi, Hrvatska je u godini pristupanja EU-u imala 57. mjesto s 54 boda, a 2006., tijekom otvaranja pregovora, zauzimala je 69. mjesto, naveo je Picula.

Crna Gora je u lipnju 2012. započela pristupne pregovore s EU-om, a do sada je ukupno otvorila pregovore u sedam poglavlja, od kojih su dva - Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura - privremeno zatvorena. U prosincu 2013. Crna Gora otvorila je pet novih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU-u, među njima i dva najvažnija i ključna poglavlja u cijelom pregovaračkom procesu, 23.- Pravosuđe i temeljna prava i 24. - Pravda, sloboda i sigurnost. Proces   screeninga, dubinske analize usklađenosti crnogorskog zakonodavstva s   europskom pravnom stečevinom, završen je za sva poglavlja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU