Grčki parlament usvojio nove mjere štednje

17.10.2015. 10:27 / Izvor: Nezavisne novine
Grčki parlament usvojio nove mjere štednje

Grčki parlament usvojio je nove mjere štednje, prve poslije vanrednih izbora prošlog mjeseca raspisanih zbog neslaganja u vladi zbog dogovora sa kreditorima.

Grčki parlament usvojio je nove mjere štednje, prve poslije vanrednih izbora prošlog mjeseca raspisanih zbog neslaganja u vladi zbog dogovora sa kreditorima. Poslanici su rano jutros podržali, između ostalog amandmane na zakon o penzijama i porezu na imovinu u zamjenu za dve milijarde eura zajma.

Zajam je deo trećeg sporazuma Grčke i evropskih kreditora, čija je ukupna vrijednost 86 milijardi evra. Glasanje je bilo i test za premijera Aleksisa Ciprasa koji je pobijedio na izborima 20. septembra.

Zbog pobune u redovima svoje Sirize posle dogovora s kreditorima, premijer Cipras je podnio ostavku, što je dovelo do prijevremenih parlamentarnih izbora na kojima je dobio novi mandat.

Grčka se oslanja na pomoć kreditora - EU, Evorpske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda - od proljeća 2010, kada je isključena sa međunarodnog tržišta obveznica usljed prevelikog duga. Uprkos nizu rezova i povećanja poreza kako su zahtijevali kreditori, Grčka i dalje nije u stanju da sama ispunjava dužničke obaveze.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU