Privatnost na internetu: Parlament želi jaču zaštitu korisnika

18.10.2017. 13:32 / Izvor: Akta.ba
Privatnost na internetu: Parlament želi jaču zaštitu korisnika

Saznajte više o pravilima o privatnosti na internetu te što radi Europska unija kako bi pomogla korisnicima u kontroli njihovih podataka.

Saznajte više o pravilima o privatnosti na internetu te što radi Europska unija kako bi pomogla korisnicima u kontroli njihovih podataka.

Zabrana tzv. „zidova od kolačića“ (eng. cookie walls) te jačanje prava korisnika na korištenje enkripcije samo su neki od prijedloga o kojima će glasati Odbor za građanske slobode ovog četvrtka, 19. listopada.

Nova pravila u više od desetljeće starom zakonu o zaštiti privatnosti u elektronskim komunikacijama uključivat će usluge kao što su instant poruke (poput WhatsAppa), VoIP (Skype) te tradicionalnu elektroničku poštu (Gmail).

Bavit će se ne samo sadržajem komunikacije već i meta podacima (lokacija, vrijeme, trajanje, vrsta komunikacije) te će se ojačati pravila za korištenje spama i kolačića.

Nova pravila će se uskladiti s općom zaštitom podataka koja će se provoditi od 25. svibnja 2018.

Naša internetska aktivnost generira mnogo podataka (povijest pretrage, lokacije, reakcije, dijeljenje sadržaja i slično) koji se mogu prikupljati i obrađivati u komercijalne i druge svrhe (poput oglašavanja).

Pravila Europske unije postavljaju niz uvjeta za prikupljanje i obradu podataka, od čega je najvažniji pristanak korisnika. Primjerice, svaki put kad korisnik posjeti novu stranicu treba dati pristanak za korištenje kolačića.

U nekim slučajevima, ako korisnici ne želi da ih se prati stranicu mogu koristiti samo djelomično, što je praksa koja se naziva „cookie walls“ a koju zastupnici žele zabraniti. Uz to, žele omogućiti jednostavnije upravljanje kolačićima, primjerice podešavanje tražilice.

Također žele jača prava korisnika za korištenje enkripcije te ne dopustiti vladama da nalažu obveze na davatelje usluga kako bi oslabili sigurnost mreža. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU