EK traži od Hrvatske da se uzdrži od radova na Pelješkom mostu?

17.01.2018. 11:42 / Izvor: Akta.ba
EK traži od Hrvatske da se uzdrži od radova na Pelješkom mostu?

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku (PH) Ivan Lovrinović izrazio je u utorak zabrinutost za realizaciju Pelješkog mosta.

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku (PH) Ivan Lovrinović izrazio je u utorak zabrinutost za realizaciju Pelješkog mosta, navodeći da po njegovim saznanjima Europska komisija traži rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije "realizacije gradnje".

"Na temelju ozbiljnih informacija iz samog vrha Vlade, izražavam zabrinutost za realizaciju Pelješkog mosta, jer po našim saznanjima EK pisanim putem zahtijeva rješavanje granice na moru između Hrvatske i BiH prije realizacije gradnje", rekao je Lovrinović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru te zatražio da se o svemu očituje premijer Andrej Plenković, prenosi Slobodna Dalmacija.

Od premijera traži da "javno, nedvosmisleno, bez uvijanja i diplomatske uglađenosti" odgovori je li "ikakvim dokumentom u posljednja tri mjeseca" EK tražila od Hrvatske rješevanje pitanja granice na moru sa BiH i je li početak izgradnje Pelješkog mosta vezan uz sporazum o granici na moru između dviju država, odnosno je li EK prije odobravanja financiranja tražila od Vlade jamstvo da je postignut sporazum s BiH glede Pelješkog mosta i je li to bio njihov uvjet?

"Ako je to točno, hoće li naši partneri iz Europske unije poštovati hrvatsku suverenost i činjenicu da Hrvatska most gradi na svom teritoriju, da su sve zakonske i projektne pretpostavke ostvarene", zapitao se Lovrinović.

Zapitao se i hoće li aktualna Vlada reagirati i kako će se postaviti u slučaju ako naši partneri iz EU ne budu poštovali hrvatsku suverenost i zamrznu financiranje izgradnje Pelješkog mosta do rješavanja spornog pitanja?

Ako je istina to što smo doznali, tražimo Vladin i odgovor EK na pitanje ima li sve ovo, možda veze s najboljom ponudom i kasnijim odabirom kineskog izvođača da gradi Pelješki most sredstvima EU, poručio je Lovrinović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU