EU

Slovenija: Odluka o novom arbitru u četvrtak

08.08.2015. 10:03 / Izvor: Fena
Slovenija: Odluka o novom arbitru u četvrtak

Erjavec je kazao da ne očekuje da će Hrvatska do 14. kolovoza nakon ostavke arbitra Budislava Vukasa i svoje notifikacije izlaska iz arbitraže imenovati svog novog arbitra.

Slovenija će odluku o novom arbitru na arbitražnom sudu donijeti u četvrtak i ima puno povjerenje u rad arbitražnog suda, navela je u petak u priopćenju za javnost slovenska vlada, dok je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao da će se arbitražni postupak nastaviti unatoč izlasku Hrvatske iz procesa.

"Odluku o imenovanju novog arbitra donijet ćemo idućeg četvrtka, te o toj odluci na odgovarajući način obavijestiti sud", kaže se u  priopćenju.

"Republika Slovenija ima puno povjerenje u neovisnost i nepristranost suda, te očekuje da će sud što prije u svom punom sastavu nastaviti s radom, u skladu s arbitražnim sporazumom", navedeno je u priopćenju iz  ureda slovenske vlade.

Erjavec je u petak rekao da će se arbitraža nastaviti unatoč tome što je Hrvatska notificirala izlazak iz arbitraže o granici, a slovenski arbitar Ronny Abraham dao ostavku samo šest dana nakon što se primio te dužnosti.

"Jednostrani izlazak iz međunarodnog ugovora nije moguć", kazao je Erjavec na konferenciji za novinare, nakon sastanka s predsjednikom parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Jožefom Horvatom i slovenskim veleposlanikom u Zagrebu Vojkom Volkom.

Erjavec je kazao da ne očekuje da će Hrvatska do 14. kolovoza nakon ostavke arbitra Budislava Vukasa i svoje notifikacije izlaska iz arbitraže imenovati svog novog arbitra, ali je naglasio kako se nada da će to učiniti arbitražni sud. Zadovoljan je, kako kaže, što taj sud i Europska komisija podržavaju arbitražni postupak, odnosno njegov nastavak. "Arbitražni sud može postaviti arbitra u ime Hrvatske", kazao je Erjavec.

O tome hoće li Slovenija nakon ostavke Abrahama imenovati svog suca i hoće li to biti domaći ili strani stručnjak, te ima li smisla da to učini Slovenija ili je bolje prepustiti sudu imenuje i novog slovenskog arbitra, idućeg će tjedna odlučivati lideri političkih stranaka, parlamentarni odbor za vanjsku politiku, a u konačnici vlada i premijer Miro Cerar, sugerirao je Erjavec.

Pravna situacija nastala nakon ostavke Abrahama koji je i predsjednik ICJ-a, a smatrao se odličnim izborom za koji se nakon poznatog skandala odlučila Cerarova vlada, po navodima slovenskih medijima, sada je sasvim neizvjesna, a političari i pravni stručnjaci analiziraju moguće pravne poteze Ljubljane i način kako se oduprijeti "pritiscima" i "atentatu na arbitražu", koju je po ocjenama iz Ljubljane napravila Hrvatska.

Bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk, i sam stručnjak za međunarodno pravo, kazao je za Slovensku televiziju da će arbitražni  sud donijeti "konačno rješenje", odnosno da će to biti "res iudicata" koju će Hrvatska morati provesti pod pritiskom međunarodne zajednice i da nemaju pravo oni koji razmišljaju o alternativnom načinu rješenja spora jer je arbitraža najbolje rješenje i uzor za druge balkanske zemlje.

Medijima i u kuloarskim razgovorima javljaju se razne interpretacije, pa čak i takve da bi Slovenija mogla opozvati svoju ratifikaciju  pristupnog sporazuma Hrvatske s Europskom unijom, zaustaviti pri napredovanju u Schengenski prostor i Europsku monetarnu uniju, pa čak i tužiti ICJ-u jer arbitražni sporazum nije potpisala u dobroj vjeri i jer ga je od početka mislila izigrati, kako je to rekao bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji sadašnjim vlastima preporučuje da budu jako oprezni u sadašnjoj "igri" koju vodi Hrvatska.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU