EU

Grčki parlament izglasovao povjerenje premijeru Samarasu

12.10.2014. 17:53 / Izvor: HRT
Grčki parlament izglasovao povjerenje premijeru Samarasu

​Grčki premijer Antonis Samaras dobio je povjerenje na glasovanju u grčkom parlamentu premda je njegova većina i dalje tijesna pa nisu isključeni prijevremeni izbori.

Grčki premijer Antonis Samaras dobio je povjerenje na glasovanju u grčkom parlamentu premda je njegova većina i dalje tijesna pa nisu isključeni prijevremeni izbori.

Sa 155 glasova za predsjednik vlade dobio je povjerenje, što je točan broj zastupnika koji čine konzervativno-socijalističku većinu od ukupno 300 zastupnika. Nijedan nezavisni zastupnik ili zastupnik oporbe nije stao na premijerovu stranu, što dovodi u pitanje kapacitet vlade da skupi 180 zastupnika potrebnih za odabir nasljednika predsjednika Grčke do kraja veljače 2015.

Ako se taj prag ne dosegne, parlament će morati biti raspušten te se organizirati prijevremeni parlamentarni izbori, dok je normalan termin predviđen za 2016.

Konzervativni premijer Samaras, na vlasti od lipnja 2012., pozvao je pred parlamentom da se ne dopusti da predsjednički izbori izazovu nestabilnost koja će nas unazaditi.

U zemlji uronjenoj u recesiju već šest godina, gdje makroekonomski indikatori pokazuju znakove poboljšanja, glavni čimbenik neravnoteže je politika, smatraju gospodarski analitičari.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU