Čelnici EU će sedmično koordinirati nacionalne mjere protiv koronavirusa

16.10.2020. 13:25 / Izvor: Fena
Čelnici EU će sedmično koordinirati nacionalne mjere protiv koronavirusa

Do sada se 27 zemalja članica EU borilo protiv COVID-19 uvođenjem različitih mjera u prvim mjesecima pandemije.

Čelnici Evropske unije dogovorili su da će održavati video konferencije na sedmičnoj osnovi kako bi koordinirali nacionalne mjere protiv pandemije COVID-19, jer se kontinent bori sa porastom broja zaraženih.

Do sada se 27 zemalja članica EU borilo protiv COVID-19 uvođenjem različitih mjera u prvim mjesecima pandemije. Očekuje se da će ovakva koordinacija rezultirati izbjegavanjem ponavljanja podjela koje su bili primjetne nakon prvog talasa pandemije.

"Dogovor je bio da ćemo se, na skoro sedmičnoj osnovi, uključiti u međusobne konsultacije u smislu najboljih metoda i najboljih pristupa za rješavanje ovog drugog vala širenja COVID-19", rekao je irski premijer Micheal Martin u petak na samitu EU.

Italijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da će redovne video-konferencije pomoći u koordinaciji poteza u uvođenju restriktivnih mjera, vakcina i terapija.

Posljednjih nekoliko sedmica i mjeseci pojavio se određeni stepen koordinacije oko nekih pitanja, poput nabavke vakcina i uobičajenih neobvezujućih kriterija za procjenu težine epidemije na nacionalnom nivou.

Ali nacionalne mjere ostaju znatno drugačije.

Dužina karantene za one koji su bili u kontaktu s bolesnim ljudima bila je 14 dana širom Unije, sve do prije nekoliko sedmica, kada su je mnoge zemlje počele skraćivati, dok su se druge držale globalnog standarda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU