EU digitalni novčanik

12.08.2022. 11:48 / Izvor: Nezavisne novine
Evropska komisija

Evropska komisija u prethodnom periodu raspisla je javni konkurs za izradu digitalnog novčanika "EU wallet".

Evropska komisija u prethodnom periodu raspisla je javni konkurs za izradu digitalnog novčanika "EU wallet". Procijenjena vrijednost iznosi 26 miliona evra za stvaranje novog digitalnog proizvoda za građene Evropske unije.

Inicijativa postoji od prošle godine, kada je Komisija predložila jedinstven digitalni identitet za građane EU, koja uključuje digitalni system, tj. EU novčanik. Ovaj jedinstveni sistem omogućio bi građanima identifikaciju pri korišćenju elektronskih usluga, pohranjivanja podataka, službenih dokumenata kao i mogućnost elektronskog plaćanja. Digitalni sistem bi se koristio na mobilnim uređajima.

Dodatno, digitalni novčanik mogao bi sadržati pohranjene elektronske podatke, npr. u vezi vozačke dozvole, zdravstevnih infomacija, diploma i slično.

Novčanik i ostale komponente, biće ponuđene državama članicama i drugima za sprovođenje zahtjeva Uredbe o okviru za EU digitalni identitet.

Pilot projekti kreću od kraja tekuće godine. Plan je da se ugovorom, pokriju razvojne faze i radovi na izradi novčanika, softvera, cjelokupnog ekosistema, te odgovarajuće podrške za implementaciju državama članicama EU.

Korišćenjem EU digitalnog novčanika, građani će imati mogućnost dokazivanja svog identitata u slučaju korišćenja digitalnih usluga, mogućnost razmjene i dijeljenja dokumenata. Ističe se važnost potencijalne krađe identiteta, koja bi se izbjegla korišćenjem digitalnog novčanika jer nema otkrivanja ličnih podatka ili nekog drugog podatka koji je potreban za neku transakciju.

Članice EU koje prihvate ovaj digitalni alat, imaće mogućnost implementacije sistema do kraja iduće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU