Razotkrivena najveća evropska prevara s PDV-om teška 2,2 milijarde eura

01.12.2022. 08:24 / Izvor: Akta.ba
EPPO

URED europskog javnog tužitelja, u suradnji s agencijama za provođenje zakona u 14 država članica Europske unije, proveo je ogromnu akciju.

URED europskog javnog tužitelja, u suradnji s agencijama za provođenje zakona u 14 država članica Europske unije, proveo je ogromnu akciju u kojoj su, kako kažu, razotkrili najveću europsku prevaru s PDV-om, koja se temelji na prodaji popularne elektroničke robe.

Ova akcija provedena je u Belgiji, Cipru, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj. "U okviru ove operacije EPPO-a već su provedene pretrage u Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Slovačkoj i Švedskoj 12. i 13. listopada 2022.", objavili su, prenosi Index.hr.

"Svi prikupljeni podaci se analiziraju, a istraga o organiziranim kriminalnim skupinama koje stoje iza ove sheme se nastavlja. Procijenjena šteta koja se istražuje u okviru operacije Admiral trenutno iznosi 2.2 milijarde eura", dodaje se u priopćenju.

Kako se navodi, među oštećenim zemljama nalazi se i Hrvatska, ali zasad nije poznato na koji je način Hrvatska zahvaćena ovom prijevarom.

 

Kako je sve počelo

Ured europskog javnog tužitelja objavio je kako je cijela akcija počela.

U travnju 2021. portugalska porezna uprava u Coimbri istraživala je tvrtku koja prodaje mobilne telefone, tablete, slušalice i druge elektroničke uređaje, zbog sumnje na prijevaru s PDV-om. Kada je EPPO započeo s radom u lipnju 2021., u skladu sa svojom zakonskom obvezom, portugalska su tijela prijavila slučaj EPPO-u.

Europski tužitelji, analitičari EPPO-a za financijske prijevare i predstavnici Europola i nacionalnih tijela za provođenje zakona postupno su uspostavili veze između osumnjičene tvrtke u Portugalu i blizu 9000 drugih pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba lociranih u različitim zemljama. Osamnaest mjeseci nakon primitka inicijalnog izvješća, EPPO je sada razotkrio ono za što se vjeruje da je najveća prijevara s PDV-om ikad istražena u EU, kažu.

Kriminalne aktivnosti događale su se u 22 države članice sudionice EPPO-a, kao i u Mađarskoj, Irskoj, Švedskoj i Poljskoj, zajedno s trećim zemljama uključujući Albaniju, Kinu, Mauricijus, Srbiju, Singapur, Švicarsku, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

 

Kako je funkcionirala prevarantska shema

"Ono po čemu se ova prevara ističe je iznimna složenost lanca tvrtki. Od tvrtki koje djeluju kao naizgled čisti dobavljači elektroničkih uređaja i onih koje traže povrat PDV-a od nacionalnih poreznih vlasti dok prodaju te uređaje online pojedinačnim kupcima - i naknadno usmjeravaju prihode od te prodaje u inozemstvo, prije nego što sami nestanu - do onih koji peru prihode od ove kriminalne aktivnosti.

Ove aktivnosti ne bi bile moguće bez uključenosti nekoliko visoko kvalificiranih organiziranih kriminalnih skupina, od kojih svaka ima posebne uloge u ukupnom planu. Radeći transnacionalno, gotovo industrijskom logikom, godinama su izbjegavali otkrivanje", objavio je Ured.

Ovako je, dakle, prema Uredu europskog tužitelja, funkcionirala prevarantska shema:

Kompanija 1 bi kompaniji 2 preko granice prodavala elektroničke proizvode, bez obveze plaćanja poreza. Kompanija 1 bi potom dostavila robu u skladišta, a kompanija 2 bi prodavala tu robu preko interneta. 

Kupci iz EU su naručivali robu online, plaćali porez na svoje pošiljke i dobivali naručenu robu. Kompanija 2 bi potom poslala fakture internetskim trgovinama koje su prodavale robu, a od njih bi primala novac, uključujući i sredstva za porez. Novac bi potom kompanija 2 uplatila na offshore račune, a nakon toga bi se ugasila.

Kövesi: Ovo je najveća europska prevara s PDV-om

 Laura Kövesi, glavna europska tužiteljica. kazala je da uz operaciju Admiral, Ured evropskog javnog tužioca stavlja u središte pažnje veoma sofisticiranu kriminalnu industriju. Ona je napredovala u Evropskoj uniji, posebno zbog strukturnih ograničenja nacionalnih poreskih organa i organa za sprovođenje zakona, kada je reč o prekograničnim finansijski kriminal.

"Bez EPPO-a, za pripremu ove vrste operacije bile bi potrebne godine – ili što je vjerovatnije, nikada se ne bi ni dogodila. Operacija Admiral je jasna demonstracija prednosti transnacionalnog tužilaštva. Kada je u pitanju PDV prijevara, iz nacionalne perspektive, štete se mogu ocijeniti kao relativno male ili nepostojeće, ili čak ostati neotkrivene. Potreban vam je pogled iz helikoptera, da vidite cijelu sliku. EPPO-u je trebalo manje od 18 mjeseci od prvobitne prijave o kriminalu do otkrivanja čitave mreže organiziranih kriminalnih grupa, odgovornih za nevjerovatnih 2,2 milijarde eura gubitka poreskih obveznika EU. Vjerujem da je ovo najveća evropska prevara s PDV-om otkrivena do sada."

 

inforgrafika

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU