Poziv domaćoj vlasti

BiH propušta prilike da u potpunosti iskoristi mogućosti financiranja EU-a

27.12.2022. 11:16 / Izvor: Fena
EU

Istodobno, kada su u pitanju regionalni programi, najznačajniji je Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF).

"Zbog snažnijeg fokusa na relevantnost politika i zrelost predloženih projekata te uslijed slabosti u administrativnim kapacitetima i efikasnosti mehanizma koordinacije između različitih razina vlasti, Bosna i Hercegovina trenutno propušta prilike da u potpunosti iskoristi mogućosti financiranja Europske unije", ocijenili su u razgovoru za Fenu iz Delegacije EU u BiH te pozvali domaće vlasti da riješe ove slabosti za dobrobit građana BiH.

Podsjetili su kako najveća podrška i financijska pomoć Bosni i Hercegovini dolazi iz Europske unije i njezinih država članica.

"Veliki je broj programa i financijskih instrumenata koje BiH koristi, od čega je najsveobuhvatniji Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). U razdoblju od 2007. do 2020. godine, u BiH su implementirani IPA I i IPA II fondovi u vrijednosti od 1,1 milijardu eura bespovratnih sredstava, s tim da se ovaj iznos odnosi samo na IPA fondove za BiH", rekli su iz Delegacije odgovarajući na pitanje o tome koliko je BiH povukla sredstava iz EU-a i investicijskih fondova.

Za razdoblje od 2021. do 2027. godine, kroz novi IPA III program osigurava se oko 14,2 milijarde eura podrške zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima u ključnim političkim, institucionalnim, društvenim i ekonomskim reformama, dodaju iz Delegacije.

Napominju kako je novina u novom financijskom okviru da nema unaprijed izdvojenog godišnjeg iznosa za zemlje korisnice, već se izdvajanje sredstava temelji na relevantnosti politika i zrelosti projekata koje zemlja korisnica predlaže na godišnjoj razini, kao i ravnoteži između rezultata i pravičnog udjela.

Podsjećaju kako BiH također ima koristi od brojnih regionalnih programa, ali i programa za cijeli europski kontinent, kao što su Horizon 2020, Kreativna Europa, Erasmus+ i drugi programi EU.

Istodobno, kada su u pitanju regionalni programi, najznačajniji je Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU