EU će štiti svoju industriju čelika

21.07.2016. 12:03 / Izvor: Agencije
EU će štiti svoju industriju čelika

EU će zaštititi svoju industriju čelika. Nismo bespomoćni i iskoristićemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju, rekao je Junker.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da će evropski blok iskoristiti sva sredstva da bi se zaštitio od poplave uvoznog kineskog čelika, koji je izazvao poremećaje na tržištu.Unija optužuje Kinu, koja proizvodi više od polovine svjetskog čelika, da svoje proizvode nudi po cijenama koje su manje od tržišnih i da time krši trgovinske sporazume na štetu lokalnih radnih mjesta.

„EU će zaštititi svoju industriju čelika. Nismo bespomoćni i iskoristićemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju“, rekao je Junker novinarima u Pekingu.

On je dodao da postoji „jasna veza“ između smanjenja izvoza kineskog čelika i statusa „trižišne ekonomije“ za Kinu u Evropi, što je nagrada koju Peking priželjkuje.

Kina vrši pritisak na Brisel da joj dodijeli taj status do kraja godine, u skladu sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije, poslije čega bi Uniji bilo teže da uvede antidamping carine.

Junker je rekao da EU još nije donijela odluku o ovom pitanju i da će to učiniti u skladu sa procjenom sadašnje situacije, prenio je AFP.

Izvoz kineskog čelika povećan je za 28 odsto u prvom kvartalu ove godine, a cijene su pale za više od 30 odsto, rekao je Junker pozivajući se na zvaničnu statistiku. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU