Europsko gospodarstvo u drugom tromjesečju u rangu američkog

16.08.2017. 14:06 / Izvor: Fena
Europsko gospodarstvo u drugom tromjesečju u rangu američkog

Gospodarske aktivnosti u Europskoj uniji i eurozoni porasle su u drugom tromjesečju istim tempom na tromjesečnoj razini, kao i aktivnosti u SAD-u.

Gospodarske aktivnosti u Europskoj uniji i eurozoni porasle su u drugom tromjesečju istim tempom na tromjesečnoj razini, kao i aktivnosti u SAD-u, pokazale su u srijedu procjene Eurostata koji je potvrdio preliminarne procjene tromjesečnog rasta, a blago povisio one godišnjeg rasta.

Na razini EU gospodarske aktivnosti porasle su u razdoblju od travnja do lipnja 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su u eurozoni na godišnjoj razini uvećane 2,2 posto, izvijestio je Eurostat, podigavši time za 0,1 postotni bod preliminarne procjene s početka kolovoza.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju aktivnosti su u EU na godišnjoj razini uvećane 2,1 posto, te za 1,9 posto u eurozoni.

Eurostat je ujedno danas potvrdio preliminarnu procjenu o 0,6-postotnom rastu gospodarskih aktivnosti na oba područja na tromjesečnom razini. Potvrđeni podatak pokazuje da su aktivnosti na oba područja blago ubrzale u odnosu na prethodno tromjesečje kada su uvećane 0,5 posto.

Među zemljama EU čijim je podacima europski statistički ured raspolagao najviše su na tromjesečnoj razini porasle aktivnosti u Češkoj, za 2,3 posto. Slijedi Švedska s 1,7 posto i Rumunjska s 1,6 posto.

Pad aktivnosti na tromjesečnoj razini zabilježila je samo Finska, za 0,5 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku.

Na godišnjoj razini najviše su među zemljama EU u razdoblju od travnja do lipnja porasle aktivnosti u Rumunjskoj, za 5,7 posto. Slijede Latvija sa 4,8 posto, Češka sa 4,5 posto i Poljska sa 4,4 posto.

Eurostat redovno objavljuje i procjene za glavnog trgovinskog partnera SAD, izračunavši da su aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu u drugom tromjesečju porasle istim tempom u odnosu na prethodna tri mjeseca kao i u eurozoni i EU. Time je tempo njihova rasta udvostručen u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Na godišnjoj razini američko je gospodarstvo prema Eurostatovim računicama u razdoblju od travnja do lipnja uvećano 2,1 posto, nakon 2,0-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU