Pokrenuta Digitalna agenda za zapadni Balkan

26.06.2018. 13:10 / Izvor: Akta.ba
Pokrenuta Digitalna agenda za zapadni Balkan

EU i region Zapadnog Balkana imaju zajednički cilj da poboljšaju sigurnost na mreži i poverenje.

Evropska komisija je danas na na digitalnoj skupštini u Sofiji, Bugarska pokrenula Digitalnu agendu za zapadni Balkan koja je dio sveobuhvatne stragegije dubljeg povezivanja regije čija je budućnost u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Brisela, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Digitalna agenda ima za cilj da podrži tranziciju regiona u digitalnu ekonomiju i donese prednosti digitalne transformacije kao što su brži ekonomski rast, više radnih mjesta i bolje usluge građanima.

Mariya Gabriel, komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo je istakla da je ovo jedan od rezultata samita Evropska unija Zapadni Balkan koji je održan proteklog mjeseca u Sofiji.

"Posvećenost digitalnoj agendi će osigurati da građani imaju vještine koje odgovaraju zahtjevima nove ekonomije, to će pomoći modernizaciji javne uprave, ojačati cyber sigurnost, poboljšati poslovnu klimu", navela je.

Evropska komisija se tako, zajedno sa ministrima iz šest partnera zapadnog Balkana – Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Crnom Gorom, Makedonijom i Srbijom obavezala na niz koraka koji će unaprijediti digitalni razvoj regije.

U okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF), 30 miliona eura u grantovima EU biće na raspolaganju za uspostavljanje širokopojasne infrastrukture u regionu radi mobilizacije strateških investicija i podsticanja društveno-ekonomskog rasta. Paket tehničke pomoći već je odobren za Albaniju kao jedan od prvih investicionih paketa.

EU i region Zapadnog Balkana imaju zajednički cilj da poboljšaju sigurnost na mreži i poverenje.

Digitalna agenda za zapadni Balkan podržaće izgradnju kapaciteta u povjerenju i sigurnosti i digitalizaciju industrije na zapadnom Balkanu kako bi osigurala da svi sektori imaju koristi od digitalnih inovacija.

Digitalna agenda će podržati uspostavljanje e-uprave, e-nabavki i eHealth alata i pomoći povećanju digitalnih vještina među građanima. Ovo uključuje Startup Europe Summit 2018 u Sofiji, otvaranje prakse u oblasti digitalne prakse učenicima i mladima iz zapadnog Balkana.

Digitalna agenda će pomoći u postavljanju nacionalnih istraživačkih kapaciteta i razvoju najsavremenije e-infrastrukture na zapadnom Balkanu i integrirati ih u digitalni evropski istraživački prostor. Ovaj napor će donijeti treninge svjetske klase za novu generaciju istraživača i inženjera i promovisati interdisciplinarnu saradnju širom Evrope.

S obzirom na potrebnu investiciju, Komisija je snažno posvećena bliskoj saradnji sa svim partnerima i vlastima Zapadnog Balkana kako bi istražila kako se digitalna agenda može finansirati i koordinirati.

Digitalna agenda za Zapadni Balkan je zajednički napor šest partnera Zapadnog Balkana i Evropske komisije. Predstavljen je 6. februara 2018. godine kao jedna od šest vodećih inicijativa za ciljeve angažovanja u saopštenju o izvjesnoj perspektivi proširenja i unaprijeđenom angažovanju EU sa zapadnim Balkanom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU