Nove promjene u Njemačkoj stupaju na snagu: Prijavi radnika ili plati kaznu

01.10.2018. 09:15 / Izvor: Akta.ba
Nove promjene u Njemačkoj stupaju na snagu: Prijavi radnika ili plati kaznu

Svaki mjesec u Njemačkoj na snagu stupaju neki novi propis.

Svaki mjesec u Njemačkoj na snagu stupaju neki novi propisi. Evo što se mijenja u oktobru:

Svako ko se želi javiti na javni konkures moći će to učiniti samo digitalno od oktobra. Ovo se odnosi na konkurse od strane savezne vlade, kao i za države i općine. Ovim male kompanije povećavaju šansu za dobivanje ugovora. Više neće biti razmatrane prijave koje se ne pošalju elektroničkim putem.

Od 1. marta do 30. septembra, svim vrtlarima i vlasnicima kuća zabranjeno je bilo rezanje živica. Ova zabrana završava u novom mjesecu, na radost mnogih, prenosi Fenix magazin.

Od 1. oktobra u plastici je dopušteno samo 23 miligrama olova po kilogramu – trenutno samo 160 miligrama, što je jedna briga manje za roditelje, odnosno za njihovu djecu i igračke.

Bolji uvjeti za privremene radnike?

Od aprila prošle godine, Zakon o privremenom zaposlenju je reformiran i sada navodi da privremeni radnik ne može raditi duže od 18 mjeseci za istog vlasnika. Ovo razdoblje završava 30. septembra. Kompanije koje zapošljavaju privremenog radnika duže od 18 mjeseci, moraju ili zaposliti radnika za stalno ili platiti kaznu.

Inače, ovaj zakon prije svega, daje sigurnost radnicima da mogu raditi 18 mjeseci – to barem pruža određenu sigurnost planiranja.

Nakon toga, šanse su velike da dobiju stalni posao koji nudi kompanija.

U nedjelju, 28. oktobra, u 3 sata ujutro završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena pomicanjem za jedan sat unatrag. Ljetno računanje vremena završava tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata ujutro računa kao 2 sata. Zimsko računanje vremena trajat će do posljednjeg vikenda u martu iduće godine.

Kako je Europska unija nedavno ukinula polusezonsko pomicanje sata, zemlje koje će se odlučiti za ljetno računanje vremena kazaljke će zadnji put pomaknuti upravo u martu 2019. godine.

Većinu zbunjuje finansijski rječnik službenika u banci ili bilo kojoj drugoj finansijskoj instituciji. No, od 31. oktobra finansijske institucije su obvezne osigurati lako razumljive informacije njihovih troškova i računa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU