EU usvaja pravo na digitalno isključenje s posla

25.01.2021. 13:17 / Izvor: Agencije
EU usvaja pravo na digitalno isključenje s posla

Rad od kuće povećao se za gotovo 30 posto od izbijanja pandemije COVID-19, s tim da se očekuje da će ta brojka ostati visoka ili čak rasti.

Europski parlament pozvao je u četvrtak da zakon EU definira minimalne zahtjeve za rad na daljinu, uključujući pravo na digitalno isključenje s posla bez suočavanja s negativnim posljedicama.

Rad od kuće povećao se za gotovo 30 posto od izbijanja pandemije COVID-19, s tim da se očekuje da će ta brojka ostati visoka ili čak rasti.

U svojoj zakonodavnoj inicijativi, europarlamentarci pozivaju Komisiju da predloži zakon koji omogućava onima koji rade digitalno da se isključe izvan svog radnog vremena. Takođe bi trebalo uspostaviti minimalne zahtjeve za rad na daljinu i razjasniti radne uslove, sate i odmore.

Povećanje digitalnih resursa koji se koriste u radne svrhe rezultiralo je kulturom "uvijek uključeno", što negativno utječe na ravnotežu između radnog i privatnog života zaposlenih, kažu europarlamentarci. Iako je rad od kuće ključan za zaštitu zaposlenja i poslovanja tokom krize COVID-19, kombinacija dugog radnog vremena i većih zahtjeva također dovodi do više slučajeva anksioznosti, depresije, sagorijevanja i drugih mentalnih i tjelesnih zdravstvenih problema.

Istraživanje Eurofounda pokazuje da je za ljude koji redovno rade od kuće više nego dvostruko veća šansa da će premašiti maksimalnih 48 radnih sati sedmično u odnosu na one koji rade u prostorijama svog poslodavca. Gotovo 30% onih koji rade od kuće prijavljuju da rade u slobodno vrijeme svaki dan ili nekoliko puta nedjeljno, u poređenju sa manje od 5% kancelarijskih radnika.

Poslanici u Europskom parlamentu smatraju da je pravo isključenja temeljno pravo koje omogućava radnicima da se suzdrže od obavljanja radnih zadataka - poput telefonskih poziva, e-pošte i druge digitalne komunikacije - izvan radnog vremena. To uključuje praznike i druge oblike odsustva. Države članice EU potiču se da poduzmu sve potrebne mjere kako bi omogućile radnicima da ostvare ovo pravo, uključujući kolektivne ugovore između socijalnih partnera. Trebali bi osigurati da poslodavci neće biti izloženi diskriminaciji, kritici, otkazu ili drugim nepovoljnim radnjama.

"Ne možemo napustiti milione europskih radnika koji su iscrpljeni pritiskom da uvijek budu "uključeni" i pretjerano dugog radnog vremena. Sada je trenutak da stanemo uz njih i pružimo im ono što zaslužuju: pravo na prekid veze", rekao je izvjestitelj Alex Agius Saliba, europarlamentarac nakon glasanja:

Ovo je od vitalnog značaja za naše mentalno i fizičko zdravlje. Vrijeme je da se prava radnika ažuriraju tako da odgovaraju novoj stvarnosti digitalnog doba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU