Od maja nova EU oznaka na gumama sa više informacija

27.01.2021. 14:42 / Izvor: Agencije
Od maja nova EU oznaka na gumama sa više informacija

QR kod pokazuje sve vrijednosti na oznaci za određeni pneumatik, kao i početak i kraj proizvodnje tog modela.

Nova EU oznaka na gumama biće uvedena od maja i imaće obuhvatnije informacije o karakteristikama gume.

Na novoj oznaci nalaze se redizajnirani podaci o klasi otpora kotrljanja i performansama kočenja na mokrom, dok je nivo buke označen brojem decibela i slovima A, B ili C.

Novina je i što korisnici mogu da pristupe dodatnim informacijama o izabranom pneumatiku u EU bazi podataka skeniranjem QR koda na naljepnici.

Link sa koda vodi do baze podataka EPREL (Evropski registar proizvoda za energetsko označavanje), koja sadrži informativni list o proizvodu.

QR kod pokazuje sve vrijednosti na oznaci za određeni pneumatik, kao i početak i kraj proizvodnje tog modela.

Još jedna nova karakteristika, kako je navedeno u saopštenju kompanije Continental, odnosi se na dva piktograma u dnu naljepnice, poznatim i kao test pahuljice i pneumatik bez klinova, koji su potvrda da je riječ o gumi sa boljim prianjanjem na snijegu i ledu, u skladu sa novim ISO standardom.

Uz standardnu oznaku predviđena je i mogućnost postavljanja simbola koji se odnose na teške snežne uslove (3PMSF), odnosno prijanjanje na zaleđenim putevima (samo za pneumatike C1).

Vijest je i da će od maja informacije na EU nalepnicama morati da budu dostupne i za pneumatike za teška komercijalna vozila (klasa C1, C2, C3).

Na novoj naljepnici klase A-C ostaju iste. Kada je riječ o pneumaticima C1 za automobile i C2 za kombi-vozila, pneumatici koji su ranije bili svrstani u klasu E zbog otpora kotrljanja i prijanjanja na mokrom sada će biti svrstani u klasu D (koja je prethodno bila neupražnjena), dok će gume koje su ranije bile svrstane u klase F i G biti sada u okviru klase E.

Nova EU oznaka na pneumaticima će omogućiti potrošačima i da izaberu pneumatike s efikasnijom potrošnjom goriva, što može dovesti do značajnih ušteda, a koje se ogledaju u troškovima i emisijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU