WHO: Mora se ubrzati vakcinacija u Evropi

05.02.2021. 10:20 / Izvor: Agencije
WHO: Mora se ubrzati vakcinacija u Evropi

Direktor Svjetske zdravstvene organizacija za Evropu Hans Klug je ‘zabrinut zbog utjecaja novih varijanti korona virusa na efikasnost vakcine.

Evropa mora ubrzati kampanju vakcinacije protiv korona virusa uz podršku svih laboratorija, apelirao je u petak direktor Svjetske zdravstvene organizacija (WHO) za Evropu Hans Klug.

U intervjuu za AFP je rekao kako je "zabrinut" zbog utjecaja novih varijanti virusa na efikasnost vakcine, prenosi Beta.

"Moramo udružiti snage da bismo ubrzali vakcinaciju", pozvao je nakon teškog početka kampanje vakcinacije u Evropskoj uniji zbog nestašice vakcina i tenzija između Brisela i određenih proizvođača.

Kluge je dodao kako "konkurentske farmaceutske kompanije moraju ujediniti napore i značajno povećati proizvodne kapacitete – to je ono što je potrebno".

"Moramo se pripremiti i za nove mutacije virusa", naveo je prvi čovjek WHO-a za Evropu i uputio poziv za solidarnost sa zemljama koje ne mogu nabaviti vakcine.

"To je okrutno podsjećanje da je virus i dalje u prednosti u odnosu na čovjeka."

Agencija AFP navodi kako je u EU samo 2,5 posto stanovništva primilo prvu dozu vakcine protiv COVID-19, premda najave nekoliko laboratorija o ubrzanju dostave vakcine jačaju nade da će se ovaj proces ubrzati.

Kluge je predložio bogatijim državama da podijele vakcine nakon što budu vakcinisani "stariji, zdravstveni radnici i ljudi osjetljivog zdravlja" – da ne čekaju prelazak praga od 70 posto vakcinisanih koliko se traži za postizanje imuniteta krda.

"Kad postignu 20 posto vakcinisanog stanovništva, možda je to onda pravi tren za podjelu nekih od svojih vakcina", dodao je.

Fotografija: Arhiva

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU