Evropska unija predstavila novi plan za Mediteran

12.02.2021. 09:37 / Izvor: Agencije
Evropska unija predstavila novi plan za Mediteran

"Agenda za Mediteran", napisana na 24 stranice, obnova je strateškog partnerstva evropskih i neevropskih zemalja na Sredozemlju.

Evropska komisija i visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell predstavili su novi plan za Mediteran, koji predviđa čvršću saradnju sa zemljama južnog i istočnog Mediterana u području smirivanja oružanih sukoba, migracija te borbe protiv klimatskih promjena.

"Agenda za Mediteran", napisana na 24 stranice, obnova je strateškog partnerstva evropskih i neevropskih zemalja na Sredozemlju, izvijestila je Unija za Mediteran, prenosi Hina.

Ta organizacija sa sjedištem u Barceloni okuplja svih 27 članica EU-a te još 15 zemalja koje izlaze na Mediteransko more i služi kao platforma za ministarske sastanke u raznim područjima.

Prelazak na zelenu i digitalnu ekonomiju

U "Agendi za Mediteran" je navedeno kako će zemlje sjevernog i južnog Mediterana raditi zajedno u području prisilnih raseljavanja i migracija, promovirati mir i sigurnost, ubrzati prelazak na zelenu i digitalnu ekonomiju te se boriti protiv klimatskih promjena

"Jačanje saradnje na Mediteranu ostaje strateški cilj EU-a", izjavio je Borrell.

Unija je odlučila pojačati saradnju, jer se nalazi pod pritiskom izbjeglica prisiljenih napuštati zemlje južnog i istočnog Mediterana zbog oružanih sukoba i pod valom migranata pogođenih siromaštvom i društvenom besperspektivnošću.

Takva situacija pogoduje organiziranom kriminalu, a uz to način iskorištavanja prirodnih resursa postaje neodrživ, što povećava siromaštvo i društvene nejednakosti, navedeno je u dokumentu.

Zajednička sredstva do 30 milijardi eura

Kako bi došlo do oporavka u zemljama južnog i istočnog Sredozemlja, EU je, u sklopu svog instrumenta za međunarodnu suradnju (NDICI), izdvojio sedam milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

U Uniji za Mediteran tvrde da bi ta sredstva uložena u zajedničke projekte mogla privući dodatni novac do visine 30 milijardi eura.

"Taj ekonomski i investicijski plan će pomoći ublažavanju rastućih izazova s kojima se suočava ova regija", izjavio je Nasser Kamel, generalni sekretar Unije za Mediteran.

"Ova nova agenda temelji se na zajedničkom uvjerenju kako udruženim radom možemo pretvoriti izazove u prilike", dodao je.

Lideri država EU-a bili su pozvali EK-a i Borrella da predstave prijedlog obnove partnerstva s južnim susjedima na Mediteranu, pa je taj prijedlog sada uobličen u “Agendi za Mediteran”, kaže Ana Pisonero-Hernandez, glasnogovornica EK-a.

Agendu treba usvoji Evropski parlament

"O "Agendi za Mediteran" će raspravljati lideri država na samitu krajem mjeseca", izjavila je.

"Agendu za Mediteran" treba usvojiti Odbor za vanjsku politiku Evropskog parlamenta, koji se sastaje 22. i 23. februara, rekao je Roberto Cuillo, glasnogovornik predsjednika EP-a.

Ovo je prva "Agenda o Mediteranu" nakon što je 2015. godine EK bila spomenula Mediteran u općem nacrtu, odnosno prijedlogu za vođenje politike sa susjednim zemljama EU-a.

"Agenda za Mediteran" je predstavljena 25 godina nakon konferencije u Barceloni, gdje je usuglašena deklaracija o saradnji evropskih i neevropskih zemalja na Mediteranu, iz čega je 2008. godine stvorena Unija za Mediteran.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU