EK razmatra uvođenje hitnih odobrenja za vakcine protiv COVID-a 19

03.03.2021. 09:51 / Izvor: Agencije
EK razmatra uvođenje hitnih odobrenja za vakcine protiv COVID-a 19

Hitna odobrenja se razmatraju kao brža alternativa rigoroznijim uvjetima dozvolama za promet koje su se do sada koristile.

Evropska komisija saopćila je da razmatra uvođenje hitnih odobrenja za vakcine protiv COVID-a 19 kao bržu alternativu rigoroznijim uvjetima dozvolama za promet koje su se do sada koristile.

Taj potez bi označio veliki pomak u pristupu odobravanja vakcina jer bi to podrazumijevalo korištenje procedure koju je Evropska unija smatrala opasnom, a koja je prije nego što je izbila pandemija COVID-a 19 bila rezervirana samo za izuzetna odobrenja na nacionalnom nivou lijekova za terminalno bolesne pacijente, uključujući oboljele od karcinoma, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Potencijalna promjena dolazi u trenutku kada je izvršna vlast EU-a i Evropska agencija za lijekove pod sve većim pritiskom zbog onoga što neki smatraju da je sporo odobravanje vakcina, zbog čega je došlo do sporije vakcinacije građana u zemljama članicama Evropske unije u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama i bivšom članicom EU-a Britanijom.

"Spremni smo da razmotrimo s državama članicama sve moguće načine da se zaista ubrza odobravanje vakcine", rekao je glasnogovornik Evropske komisije na konferenciji za novinare.

Jedna od opcija može biti hitno odobravanje vakcina na nivou EU-a sa podijeljenom odgovornošću među državama članicama, istakao je glasnogovornik, dodajući da bi rad na ovome mogao da počne veoma brzo ako bi vlade EU-a podržale tu ideju.

Istočnoevropske države Mađarska, Slovačka i Češka odobrile su rusku i kinesku vakcinu hitnim nacionalnim procedurama.

Britanija je, također, upotrijebila hitnu proceduru za odobravanje vakcina protiv COVID-a 19.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU