Hrvatska i dvanaest članica EU-a usaglasili turistički "zeleni pasoš"

13.04.2021. 11:50 / Izvor: Agencije
Hrvatska i dvanaest članica EU-a usaglasili turistički 'zeleni pasoš'

Hrvatska i dvanaest članica Evropske unije postigle su dogovor oko kriterija za izdavanje tzv. "zelenog pasoša" koji bi u vrijeme pandemije olakšao protok turista.

Hrvatska i dvanaest članica Evropske unije postigle su dogovor oko kriterija za izdavanje tzv. "zelenog pasoša" koji bi u vrijeme pandemije olakšao protok turista, priopćeno je u ponedjeljak u Beču.

"Naš je cilj "zeleni pasoš" brzo i po mogućnosti u jedinstvenom obliku primijeniti na nivou EU-a", rekla je austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger (Austrijska narodna stranka OVP) u razgovoru za agenciju APA.

Ona je rekla kako se radi o "pitanju opstanka za evropski turizam", prenijela je Hina.

Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se još krajem marta dogovorili o sedam kriterija za izdavanje  „zelenog pasoša“ koji bi se trebao naći u primjeni najkasnije do početka juna.

"Zeleni pasoš preko QR koda odmah daje informaciju o tome je li nositelj vakcinisan, testiran ili je prebolio COVID-19. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU-a: od check-ina u aerodromima do posjeta seoskoj gostionici", rekla je austrijska ministrica turizma.

Evropska komisija odlučuje o primjeni

Ona je naglasila da se u svakom slučaju želi izbjeći da se ova vrsta dokumenta tretira kao prisila na vakcinaciju.

Osjetljivi zdravstveni podaci nositelja "zelenog pasoša" tako bi ostajali u zemlji porijekla i ne bi se pohranjivali centralno na nivou EU-a.

Daljnji cilj je i usklađivanje primjene "zelenog pasoša" sa trećim zemljama.

Lista s kriterijima je, kako je rečeno, predana na kontrolu Evropskoj komisiji koja bi u sljedećim danima trebala donijeti odluku o primjeni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU