EK ponovno poziva da se Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku primi u šengen

28.05.2022. 10:50 / Izvor: HINA
šengenski prostor

Europska komisija je u utorak ponovno pozvala da se Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku primi u šengenski prostor s obzirom da ispunjavaju sve kriterije.

Europska komisija je u utorak ponovno pozvala da se Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku primi u šengenski prostor s obzirom da ispunjavaju sve kriterije.

Komisija je u utorak predstavila izvješće o stanju šengenskog prostora za 2022. To je prvo takvo izvješće nakon što je prošle godine usvojena šengenska strategija.

“Izvješće podsjeća na važnost dovršetka šengenskog prostora i poziva Vijeće da usvoji odluku koja će omogućiti da Hrvatska, kao i Rumunjska i Bugarska, formalno postanu njegove članice s obzirom na činjenicu da su svi kriteriji ispunjeni”, navodi Komisija.

Izvješće o stanju šengenskog prostora bit će podloga za raspravu na šengenskom forumu 2. lipnja na kojem će se okupiti predstavnici Europskog parlamenta i ministri unutarnjih poslova država članica te za raspravu na redovitom sastanku ministara unutarnjih poslova 10. lipnja.

U izvješću se kao prioriteti za sljedeću godinu navode ojačano upravljanje vanjskim granicama, kontrole na unutarnjim granicama samo kao krajnja mjera na ograničeno razdoblje te jačanje unutarnje sigurnosti kroz pojačanu policijsku suradnju unutar EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU