Jačanje infrastrukture

EU planira zajedničke pomorske vježbe

10.03.2023. 11:18 / Izvor: Fena
Pomorska vježba

Evropska unija želi da održi zajedničke pomorske vježbe u okviru planova za jačanje napora na zaštiti ključne infrastrukture na moru, izjavio je visoki predstavnik EU za ekološku politiku.

Evropska unija želi da održi zajedničke pomorske vježbe u okviru planova za jačanje napora na zaštiti ključne infrastrukture na moru, izjavio je visoki predstavnik EU za ekološku politiku.

Zabrinutost zbog sigurnosnih prijetnji evropskoj pomorskoj infrastrukturi pojačana je napadima u septembru na plinovode Sjeverni tok, zbog kojih je prirodni gas izbijao u Baltičko more.

EU će u petak objaviti ažuriranu strategiju pomorske sigurnosti, u kojoj će biti navedeni planovi za održavanje godišnje pomorske vježbe EU i koordiniranje nacionalnih napora zemalja u zaštiti plinovoda, podmorskih kablova, vjetroelektrana na moru i druge ključne pomorske infrastrukture.

Komesar EU za životnu sredinu Virginijus Sinkevičijus izjavio je za Reuters da je plan bio u opticaju prije eksplozija Sjevernog toka, ali je osnažen kao odgovor na njih.

"Nakon toga su države članice bile vrlo jasne da moramo dalje jačati saradnju, graditi kapacitete, osigurati da naša kritična infrastruktura bude bolje zaštićena", rekao je.

Plan EU predviđa povećanje saradnje između EU i NATO-a, proširenje obalnih patrola i poboljšanje razmjene podataka između zemalja kako bi se brzo identifikovale prijetnje - kao što je korištenje satelitskih programa EU za otkrivanje neidentifikovanih plovila.

Nivo prijetnje raste - rekao je Sinkevičijus.

Energetska infrastruktura je posebna briga jer Evropa proširuje svoju upotrebu terminala za tečni prirodni gas kako bi zamijenila ruski plin i ubrzano gradi vjetroelektrane na moru.

Ruski brod otkriven je prošlog mjeseca na vjetroelektrani u Sjevernom moru, za koju je Nizozemska rekla da je dio pokušaja Moskve da dobije obavještajne podatke za sabotiranje infrastrukture.

Poboljšani nadzor pomorskih područja također bi trebao pomoći zemljama da prate i reaguju na degradaciju životne sredine i uticaje klimatskih promjena kao što je porast nivoa mora.

Vlasti u Švedskoj, Njemačkoj i Danskoj istražuju eksplozije na gasovodima Sjeverni tok, koji su izgrađeni za snabdijevanje Evrope ruskim gasom. Tvrde da su eksplozije bile namjerne, ali nisu navele ko bi mogao biti odgovoran, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU