U slučaju referenduma Slovenci bi velikom većinom glasali za ostanak u EU

05.07.2016. 09:57 / Izvor: HINA
U slučaju referenduma Slovenci bi velikom većinom glasali za ostanak u EU

Kad bi danas imali referendum o ostanku ili izlasku iz Europske unije, Slovenci bi se odlučili za ostanak.

Kad bi danas imali referendum o ostanku ili izlasku iz Europske unije, Slovenci bi se odlučili za ostanak, pokazala je anketa ljubljanskog "Dela", objavljena u ponedjeljak.

Protiv "sloxita" bi glasovalo 60 posto birača države od dva milijuna stanovnika koja je u EU ušla 2004. i znatno profitirala od zajedničkih europskih fondova, 25 posto bi ih podržalo izlazak i prestanak članstva, dok je 15 posto neopredijeljenih, pokazalo je ispitivanje na karakterističnom nacionalnom uzorku, provedeno na 400 ispitanika.

Ulazak Slovenije u Europsku uniju je na referendumu 23. ožujka 2003. podržalo 89,64 posto birača koji su izašli na birališta zbog dominantne ocjene da je to ključni cilj države nastale 12 godina ranije.

Da je EU imala dobar utjecaj na razvoj Slovenije ocijenilo je 44 posto sudionika najnovije ankete "Dela", dok ih samo četvrtina smatra kako je taj utjecaj bio negativan.

Da je izlazak Velike Britanije iz EU-a loša vijest za sve ostale članice smatra 60 posto ispitanika, ali ih se samo 15 posto boji posljedica "brexita" i moguće lančane reakcije koja bi dezintegrirala europsku obitelj, dok ih većina ocjenjuje kako će doći do prilagođavanja zemalja EU novoj situaciji i reformi kako bi EU postala još čvršća.

Zanimljivo je da su u Sloveniji izlasku iz EU-a naklonjeniji od prosjeka mlađi stanovnici pa bi takvo rješenje na pretpostavljenom referendumu podržao svaki drugi birač u starosnoj kategoriji od 18. do 24. godine. To se tumači natprosječnom nezaposlenošću među mladima i njihovim nezadovoljstvom aktualnom politikom, ali i EU-om za koji smatraju da je posredni krivac za "dezindustrijalizaciju" Europe i gubitak radnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU