BiH može očekivati uvrštavanje zahtjeva na dnevni red Vijeća za poslove EU

05.09.2016. 13:17 / Izvor: Akta.ba
BiH može očekivati uvrštavanje zahtjeva na dnevni red Vijeća za poslove EU

Komesar Hahn je pohvalio napredak Bosne i Hercegovine i čestitao Zvizdiću na otklanjanju i posljednjeg uslova za razmatranje aplikacije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Bruxellesu sa evropskim komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom s kojim je razgovarao o mogućnosti uvrštavanja zahtjeva BiH za članstvo u Evropsku uniju na dnevni red predstojećeg sastanka Vijeća  za opće poslove Evropske unije kao i usvajanja Zaključka o proslijeđivanju zahtjeva Evropske komisije za dostavljanje mišljenja o zahtjevu.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina, nakon usvajanja finaliziranog teksta mehanizma koordinacije za EU pitanja, ispunila i posljednji uslov neophodan za razmatranje aplikacije na sastanku 20. septembra. On je rekao da je daljnji napredak u oblasti EU integracija i dalje u fokusu svih nivoa vlasti i da je BiH  snažno opredjeljena za nastavak reformskih procesa, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine.

Komesar Hahn je pohvalio napredak Bosne i Hercegovine i čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na otklanjanju i posljednjeg uslova za razmatranje aplikacije. Rekao je da neophodno nastaviti napore na nastavku reformskih procesa i na jačanju regionalne saradnje.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao komesara Hahna o stepenu realizacije zacrtanih ciljeva iz reformske agende i rekao da je Vijeće ministara BiH reliziralo 55 posto zacrtanih mjera. Rekao je i da je u toku redovna provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i informisao da su procedure u vezi potpisivanja Protokola, kao i procedure u vezi sa uspostavljanjem tijela predviđenih mehanizmom koordinacije u toku te da očekujemo dostavljanje upitnika u što skorijem roku.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao komesara Hahna i sa činjenicom da je Vijeće ministara BiH usvojilo i transportnu strategiju i da je time Bosna i Hercegovina ispunila uslov za pristup regionalnim i nacionalnim EU fondovima.

Razgovarali su i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i o mogućnostima održavanja najavljenog referenduma u entitetu Republika Srpska. Predsjedavajući Zvizdić i komesar Hahn su se složili  da se u BiH, kao  u svim ostalim zemljama, odluke suda, posebno Ustavnog suda koji je dio Ustava BiH, moraju poštovati. Komesar Hahn je posebno istaknuo da proces približavanja Evropskoj uniji zahtijeva i promjenu ponašanja predstavnika svih nivoa vlasti u smislu punog poštivanja i unaprjeđenja vladavine prava. Predsjedavajući Zvizdić je upoznao komesara Hahna i sa knjiženjem vojne imovine koja se desila proteklih dana u Han Pijesku i naglasio da se i tim, Bosna i Hercegovina približila NATO integracijama. Rekli su da bespotrebni zastoji blokiraju nastavak procesa integracija i da svi politički akteri u BiH moraju pokazati odgovornost prema historijskoj prilici koju imamo

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi u cilju dobijanja statusa države kandidata za članstvo do 2017. godine i da očekuje da će dosadašnji napori biti prepoznati 20. septembra kada bi Vijeće trebalo usvojiti Zaključak o proslijeđivanju zahtjeva BiH Evropskoj komisiji sa pozivom za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.

Komesar Han je zaključio da očekuje da će na narednoj sjednici Vijeće za opće poslove dati zadatak Evropskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU