Jeremy Hunt: Odgađanje Brexita malo je vjerojatno

02.08.2018. 13:51 / Izvor: HINA
Jeremy Hunt: Odgađanje Brexita malo je vjerojatno

Istaknuo je da pregovore o Brexitu vodi Europska komisija, a ne članice EU-a odvojeno, zbog čega "smo spremni na različite scenarije".

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije ne bi smio biti odgađan, bez obzira na to što izgledi za postizanje 'sporazuma o razvodu' trenutačno nisu baš blistavi, izjavio je u srijedu britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney i austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija je zemlja aktualni predsjedatelj EU-a, nedavno su kazali da bi se zamršeni pregovori o Brexitu mogli produljiti i nakon prvobitno planiranog roka do listopada.

Na pitanje hoće li se ispoštovati prvobitno planirani rok Hunt nije odgovorio izravno, no istaknuo je da se planirani datum realizacije Brexita 29. ožujka neće mijenjati.

"Vrlo je malo vjerojatno da će takvo nešto biti prihvatljivo britanskom parlamentu, ali i britanskom narodu", rekao je Hunt.

"Ako se bude odgađalo ljudi bi mogli pomisliti da je riječ o novom planu čiji je cilj izbjeći napuštanje EU-a", kazao je.

Ponovno je upozorio da EU i Britanija kreću prema ostvarenju Brexita bez pratećeg sporazuma o regulaciji samog procesa.

"Postoji stvarna opasnost od zamršenog razdvajanja, što bi bila velika geostrateška pogreška", kazao je Hunt, dodavši da se zalaže za bliske odnose između EU-a i Velike Britanije i nakon Brexita.

Istaknuo je da pregovore o Brexitu vodi Europska komisija, a ne članice EU-a odvojeno, zbog čega "smo spremni na različite scenarije".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU